Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Акушерките ни остаряха драстично

clinica.bg Средната им възраст е 50 години, задържането на кадрите трябва да се превърне в национална политика, казва доц. Иван Костов

Поредица от рокади имаше по върховете на държавните болници. С нов директор е и „Майчин дом“. Какво е положението в болницата, накъде ще се развива лечебното заведение, кои са най-наболелите проблеми в сектора, попитахме д-р Иван Костов. Той е новият мениджър на най-авторитетната университетска АГ-болница в страната.

– Доц. Костов, какво заварихте в „Майчин дом“?

– Една спокойна обстановка и добра атмосфера. Вече имахме съвет на директорите и приехме годишния финансов доклад за 2016 г. За радост болницата е с положителен финансов резултат и няма просрочия към фирми или доставчици, финансовото й състояние е стабилно, няма дългове, което не значи, че няма нужда от ремонти и капиталови разходи, за които разчитаме на подкрепа от МЗ. По отношение на медициснката дейност болницата продължава да бъде лидер по брой раждания в страната и гинекологични операции, както и в грижата за новородените – тя разполага с най-добрата клиника по неонатология.

– Колко пациенти са преминали през „Майчин дом“ през миналата година?

– Миналата година в болницата е имало над 4000 раждания, което нарежда колегите на първо място по дейност в България.

– Това ли очаквахте да видите в най-голямата университетска АГ-болница в страната? Реалността отговаря ли на имиджа й?

– Със сигурност отговаря на имиджа й, болницата е управлявана изключително системно и последователно, тя е била в ръцете на добър стопанин през последните години. Лично аз мисля, че това е и причината проф. Виктор Златков, който я ръководи да средта на 2016 г., да бъде отново в Борда на директорите.

– В каква посока смятате да развивате болницата занапред?

– Ако спечеля конкурса на 19 април, ще направим с колегите от Съвета на директорите една стратегия за развитие на болницата, която ще е в рамките на три години. Първата задача в нея, разбира се ще бъде доброто финансово състояние на болницата да се поддържа и занапред. Номер две ще е болницата да продължи да бъде основното академично средище и ковачницата на кадри в областта на АГ, неонатологията, анестезиологията и реанимацията в частта майчино и детско здравеопазване. „Майчин дом“ е болницата, с която десетилетия наред всички болници са се равнявали, тя е задавала тона в тези специалности. Академичното развитие, разбира се, е свързано с единствения Медицински университет в София и това, че проф. Златков е част от ръководството ни ме кара да бъда оптимист. Също така проф. Асен Николов, мой учител, е шеф на Катедрата и за мен е задължаващо и чест да работя сред тези колеги.

– Със сигурност „Майчин дом“ има нужда от подобряване на материалната база, ще успеете ли да направите нещо?

– Искрено се надявам. „Майчин дом“ се помещава в една огромна сграда, която има нужда от непрекъснато облагородяване и ремонти, за да се превърне в една модерна болница, тип западна, каквито много пациенти и лекари вече познават. Считам, че не можем да правим съвременна медицина без хармония между професионалисти,най-модерната апаратура и сградния фонд. Като прибавим унивреситета и изграждането на кадри за мен това е формулата за успех на тази институция.

– Имаше идея да се купи за болницата робот „Да Винчи“, ще я продължите ли?

– Роботът „Да Винчи“ вече е добре позната техника за България, проф. Горчев работи с него в Плевен от много години, има и частни болници, които разпоалгат с такава апаратура. Той е „златен стандарт“ за някои операции в гинекологията и урогинекологията. Затова смятам, че целите, които има „Майчин дом“ пред себе си като университетска болница съвпадат с идеята да има такъв робот. Защото бъдещето е на миниинвазивната хирургия, разбира се, не бива да забравяме скрийнинга и профилактиката, за да не се стига до операциии, но, когато това се наложи, бъдещето е в миниинвазивната и ендоскопската хирургия. В това отношение роботозираната хирургия има своето място.

– Досега сте управлявали две общински болници, различен ли е мащабът с „Майчин дом“?

– Разбира се, мащабът е различен, макар че проблемите са същите. Инвестирал съм много време и усилия в „Шейново“ и „Св. София“, които съм управлявал, но „Майчин дом“ е болницата, по която всички трябва да се равняваме. Тя трябва да си поставя най-високи цели, да бъде максимално критична по отношение на проблемите в АГ, в нея са работили и работят изтъкнати специалисти, поколения лекари, които са оставили имената си в златния фонд на тази специалност у нас.

– Когато казвате, че проблемите са еднавки, какви са те? Лимитите ли са били основната пречка за болницата?

– Доколкото знам, проблеми с лимитите не е имало, надявам се и да няма. Но една сериозна пречка е високата възраст на акушерките. Средната възраст е над 50 години. Това е харатерно за всички АГ-болници, не само за „Майчин дом“ и задържането на кадрите трябва да стане национална политика. Същият проблем съществва и при медицинските сестри.

– Имате ли идея как ще подмладите състава?

– Да, трябва да прибегнем до това да се ползват медицински сестри вместо акушерки за някои дейности – в реанимация например. Също така да ангажираме и болногледачи. Да се направи една ревизия на акушерския състав и да се даде шанс и на акушерки от други клиники да работят в реанимация, където винаги е най-големият проблем. Може да се даде възможност там да се работи допълнително срещу заплащане и т.н., ще обсъдим вариантите с колегите.

– Имате ли същия проблем и с лекарите?

– Не, имаме доста млади лекари, които работят при нас, така че там всичко е наред.

– Минаха вече изборите, структурата на парламента е ясна, оптимист ли сте за бъдещето на здравеопазването при тази конфигурация?

– Аз винаго съм оптимист, но с голяма степен на реализъм. Считам, че здравеопазването не трябва да има политическа окраска. Програмите на партиите са различни. Самият аз считам, че здравето на пациента и професионализма на лекаря обаче нямат окраска, те трябва да са общонационална кауза, да има приемственост между правителствата. Има въпроси, които трябва да обединяват нацията като демографския срив и това, че се топим, както и фактът, че сме на първо място по заболеваемост от онкологични и сърдечно съдови заболявания. Тук трябва да има единна платформа, по която да работят всички, без значение коя партия е на власт. А МЗ трябва да е подкрепяно от всички други министерства и те да имат отношение към здравето на бъгарина.

– Смятате ли, че тези теми могат да станат приоритет на новия парламент и кабинет, който и да е той?

– Да, познавам голяма част от политиците, говорим си на тези теми, има абсолютно единомислие, считам, че всички трябва да са наясно, че здравната реформа никога не спира и залогът при нея е най-голям, защото става дума за здравето на човек, а това има и чисто икономически измерения.

– Краят на мандата на служебния кабинет се вижда, как оценяте работата на здравния министър в него?

– Този кабинет имаше кратък мандат, основната му задача беше провеждането на изборите. Не познавах здравния министър, запознах се с него сега, нямам много точни впечатления. Разбрах, че в МЗ са започнали един проект за изграждане на информационна система, дано да се случи. При държави като Израел, които са водещи в електронното здравеопазване, има пълна приемственост, надявам се да е успешен този проект и при нас.

Мария Чипилева