Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Водещи специалисти от „Майчин дом“ презентираха на  XVII Обучителен курс по ултразвук в акушерството и гинекологията

От 10 до 12 ноември 2023 г. се проведе XVII Обучителен курс по ултразвук в акушерството и гинекологията с организатор Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията (БАУАГ), председател на чийто УС е проф. д-р Виолета Димитрова, дм – началник на Клиника по патология на бременността към СБАЛАГ „Майчин дом“. В организационния комитет на събитието участваха още двама водещи специалисти от „Майчин дом“, които и са членове на УС на асоциацията –  доц. д-р Румен Димитров, дм, началник на Клиника по опeративна гинекология, и проф. д-р Асен Николов, началник на Родилна Клиника. Общо петима лекари от Университетската болница по акушерство и гинекология се включиха в обучителния курс като модератори на сесии и лектори.

 

В рамките на обучителния форум се бяха изнесени лекции и бяха проведени практически демонстрации на живо с ехографска апаратура от най-висок клас на фирма General Electric, с официален представител в България „Софарма Трейдинг“, генерален спонсор на събитието.

 

В курса участваха 200 лекари от цялата страна, много голяма част от тях специализанти и лекари, току-що взели специалност. Програмата включваше лекции в областта на акушерството, гинекологията, феталната ехокардиография (диагноза на аномалиите на феталното сърце) и лекции от водещи специалисти по генетика.

 

Доц. д-р Мария Юнакова, дм, представи пред аудиторията лекцията „Особености на ехографското изследване при диагностика и лечение на инфертилитета“. Д-р Мариана Цанкова, дм, запозна участниците с „Редки абнормни плацентарни находки“, а д-р Ибрям Ибрям изнесе лекция на тема „Нетрадиционно поведение при плацента акрета/перкрета“. Доц. д-р Румен Димитров, дм, презентира „Ехографска диагностика при постменопаузални жени“. Проф. д-р Виолета Димитрова, дм, освен като модератор на панел и дискусии, участва и като лектор с темата „Плацента, плод, генетични тестове – клинични дилеми“. Майчино-феталната медицина и генетиката са в непрекъсната ежедневна колаборацията.

 

Специален гост-лектор на курса беше проф. Мориц Дьоберт от Университетския медицински център „Хамбург-Епендорф“ в Германия. Той представи темата „Монохориална двуплодна бременност – какво да търсим“. Д-р Михаела Василеску, дм, която е практикуващ акушер-гинеколог в клиника „Медлайф” в Букурещ, Румъния, изнесе лекцията „Генитоуринарен синдром при менопауза – иновативни терапии с лазерни и магнитни апарати“.

 

От учредяването си през 2006 г. Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията  е провела до момента 17 обучителни курса с гост-лектори от Израел, Полша, Великобритания, Германия, Белгия, Хърватска, Италия, Румъния, САЩ и други. Инициатор е на първият Ian Donald курс за България, проведен през 2018 г. Иън Доналд е английски лекар, пръв въвел през ХХ в. използването на диагностичния ултразвук в акушерството и гинекологията – революционен за времето си метод, без който днес не е възможно проследяването на бременността.