Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Всяко бебе с монитор

clinica.bg - Три нови монитора за проследяване на недоносените бебета получи Клниката по неонатология на "Майчин дом". Апаратите следят сърдечната дейност и кислородно насищане в кръвта на недоносените бебета.

Три нови монитора за проследяване на недоносените бебета получи Клниката по неонатология на „Майчин дом“. Средствата бяха събрани с благотворително бягане наречено „Дари времето си на 5kmrun“. Това ще позволи на неонатолозите почти да изпълнят една от целите си – всяко дете да бъде проследявано непрекъснато на монитор. Колко деца годишно преминават от там, кои са най-сериозните им проблеми и как жените да се предпазват от преждевременно раждане, разказва началникът клиниката проф. Боряна Слънчева.

Апаратите следят сърдечната дейност и кислородно насищане в кръвта, които са едни от най-важните показатели за това дали детето е добре. Особено важни са те при недоносените бебета, за да се проследи навреме, дали няма пауза в дишането и съответно спад в кислородното насищане, обяснява още началникът на Клиниката по неонатология.

Най-честият проблем при тези деца са дихателните нарушения. Не добре развитият бял дроб не осигурява достатъчно кислород, а колкото по-неразвито е детето, толкова и дробчето е по-незряло. Не са рядкост и проблемите с централната нервна система. „Много често децата идват с мозъчни кръвоизливи. По-изразените биха могли да дадат отражение, както в интелектуалното, така и в двигателното им развитие на по-късен етап“, обяснява проф. Слънчева.

Децата, родени преди 30-тата седмица са заплашени и от ретинопатия, която е свързана с незрялостта на съдовете. Лекарският контрол при тях се осъществява в дългосрочен план – от първия месец прегледите са на всеки 15 дни, до момента, в който специалистите преценят, че ретината се е изградила. „Нашите показатели са изключително добри в тази посока, което ни прави много доволни. Много малко деца имат някакви нарушения, а сериозните са единици“, споделя още началникът на клиниката.

Близо 800 деца са преминали през Клиниката по неонатология на „Майчин дом“ миналата година. Бройката включва не само недоносените, но деца, които са с нормално тегло, но с патология. Една от целите на специалистите там е да имат по монитор за всяко легло, споделя проф. Слънчева.

За да се сведат до минимум рисковете от преждевременно раждане и патология, проф. Слънчева съветва жените да станат майки за пръв път преди да навършат 30 години. При бременността е задължителна редовната консултация с акушер-гинеколог. Не бива да се пропуска и феталната морфология. Бъдещите майки трябва да са стриктни към сроковете, в които се правят тези изследвания, защото те могат да открият генетични нарушения като синдрома на Даун още в зародиш. „Жената трябва да има добра здравна култура и хигиенен режим, както в храненето, така и в сексуалния живот. Защото това също дава отражение на плода и крие рискове от преждевременни раждания“, предупреждава още проф. Боряна Слънчева.

15 милиона са неденосени деца в света годишно

Според статистиката, средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно. Цифрите са валидни както за България, така и в световен мащаб. Според данните от Асоциацията по неонатология за 2010 година, процентът за България е 9% или – казано в цифри – това са 6750 бебета. В световен мащаб се раждат около 15 млн. недоносени бебета всяка година. За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната – около 20%. (данните са от 2009 г).

Данните на Световната здравна организация от 2009 година сочат, че най-голям е процентът на недоносени бебета в Африка, следвана от Северна Америка и Азия. За Европа показателите са най-ниски.