БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Върлуващият грип е опасен за бременните

30.01.2018


Грипната епидемия не подмина българското население и през тази зима. Грипът завладя страната още в първите дни на новата 2018 година. Към края на януари процентът на хората, разболели се от грипни и остри респираторни заболявания, остава най-висок в областните градове. Най-заплашени от грипната епидемия са децата и младите хора до 29 години.

Бременните също попадат в рисковата група. Имунната система на жената по време на бременност работи по-забавено. Това има своите негативни влияния. Когато е подтисната, имунната система на бременната отслабва и не може да се бори така ефективно срещу грипните вируси. Това я прави уязвима и податлива към разболяване.

“Много е важно бременните да избягват контакта със заразно болни. Нека ограничат излизанията и посещаването на места, в които концентрацията на болни хора е голяма, като градския транспорт, например.” , съветва д-р Митев, акушер-гинеколог в “Майчин дом”.

Ако все пак се налага бременната да излезе и да пребивава в такава среда, тя може да се предпази като използва маска за лице. Този тип защита е добра алтернатива и може до голяма степен да предпази бъдещите майки.

“Маските за лице са особено полезни в момента, защото грипът, който върлува сега се предава по въздушно-капков път.“, споделя д-р Митев.

Поддържането на добра хигиена на ръцете също е ефективен начин бременната да се предпази от грипа. Честото и продължително миене на ръцете със сапун намалява риска от разболяване на половина.

Симптомите на грипа се проявяват много бързо. Първият е отпадналостта, която е много силна. Тя е придружена от температура. Обикновено бременните преминават през грипа по-тежко, защото високите нива на естроген водят до изсушаване на лигавиците на дихателните пътища. А при напреднала бременност, бебето все повече притиска диафрагмата, което довежда до намаляване обема на белите дробове и затруднява дишането на майката.

“Почивката в леглото и приемането на много течности са силно препоръчителни за бременните, които са се разболели от грип. Освен това, те трябва да се хранят здравословно, като в менюто им е добре да бъдат включени плодове и зеленчуци, богати на витамин C.”, казва д-р Митев.

Грипът крие риск от усложнения при бременните. Той може да доведе до увреждане на плода, ако жената е още в ранните седмици на своята бременност. При напреднала бременност, може да се стигне до преждевременно раждане.

“В случай на заразяване, бременната веднага трябва да се обърне към лекуващия си лекар и наблюдаващия нейната бременност акушер-гинеколог, които да проследят състоянието й и да назначат терапия.”, категоричен е д-р Митев.

Бременните трябва да бъдат много внимателни при приема на медикаменти. Лекарствата, които се използват стандартно за грип не са препоръчителни. Добре е бременната да се въздържат от употребата на препарати за отпушване на носа, освен ако те не са предписани от лекар.

“Всеки медикамент, който се приема от бременната задължително трябва да бъде съобразен с бременността. Той трябва да бъде назначен от съответния специалист или личен лекар.”, казва д-р Митев.