БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“ събра 32 522 лева за „Майчин дом“

05.02.2015


Шестата дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“, организирана от „Райфайзенбанк България“, събра над 263 хил. лева, от които 32 522 лв. ще получи Националната генетична лаборатория на УАГБ „Майчин дом“. Тeзи средства ще отидат за закупуването на автоматичен пънчер, съобщи нейният началник доц. Алексей Савов.
Националната генетична лаборатория работи със стара аппаратура. Според европейските директиви в здравеопазването се обсъжда разширяването на скрининговите програми при новородените, като ще се включат и други заболявания, при които предсимптомната диагностика е важна за успешната превенция или лечение. риоритетни са посочени муковисцидозата, галактоземията и други.Това  означава организация на непрекъснат процес и гарантиране на резултати в максимално кратки срокове.

Един от проблемите на лабораторните анализи при масовия скрининг е преданалитичната подготовка на пробите, която на настоящия етап се извършва ръчно. За да могат да бъдат изследвани повече проби на новородени е необходимо  автоматизирането на този процес чрез закупуване на апаратът Автоматичен пънчер. Това ще доведе до съкращаване на сроковете за анализ  и капацитетът на лабораторията ще се увеличи. Предвид проведените през последните години пилотни проучвания за въвеждането на масов скрининг за няколко метаболитни заболявания, осигуряването на автоматичен пънчер е необходима  инвестиция, която е подкрепи перспективите на скрининговите програми при новородените
В голямата си част средствата са набрани от дарения на служителите на Групата Райфайзен. Към всяко направено дарение на служител банката добавя по 100 лв.
Суми са постъпили и от външни дарители. „Тази година ясно се очерта тенденцията за повече външни дарения – близо 55 хил. лв. Това е доказателство, че кампанията се развива и все повече хора извън банката вярват в нея“, коментира  Оливер Рьогл, , главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк..