Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Днес „Майчин дом“ празнува 115 години!

На 19 ноември 1903 г. е открита първата специализирана акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“, основана от Нейно Царско Величество Княгиня Мария-Луиза. За повече от век от болницата тръгват и са минали всички значими фигури в специалностите Акушерство, Гинекология, Неонаталогия, както и Анестезиология.

Редица нововъведения именно в акушерството и гинекологията са стартирали и са били наложени в медицинската практика от тук. Болницата е лидер в България по брой раждания (родени са над 500 000 бебета) и брой операции, а също разполага и с най-модерната и мощна база за неонатология.

„Майчин дом е вече институция, която на Балканско ниво се наложи като основен център за майчино и детско здравеопазване“ – споделя директорът на болницата професор д-р Иван Костов.

Днес основен приоритет в „Майчин дом“ е скринингът за вродени аномалии, като на територията на болницата се намира най-голямата клиника в България по рискова бременност, а съвсем скоро бе открита и лаборатория, която е част от Националната генетична лаборатория за неивазивен скрининг на вродени хромозомни и генетични заболявания.

По отношение и на гинекологията днес „Майчин дом“ е най-сериозният център по оперативна хирургия на онкогинекологични заболявания.