Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Доц. д-р Лилия Вакрилова, Клиника по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“, е сред първите български изследователи, които са финалисти на престижните 9-ти Международните награди Медис

Международният научен комитет оцени 185 научни изследвания от 9 държави и избра 18 финалисти, като церемонията по награждаването ще се състои на 9 март 2023 в Любляна, Словения

Международният научен комитет на International Medis Awards за медицински изследвания приключи оценката на 185 научни изследвания, които отговарят на всички изисквани критерии. Имаме 18 финалисти, от шест държави, сред които за пръв път от българска страна и доц. д-р Лилия Вакрилова от Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“. Вече девета година конкурсът награждава изключителните научни постижения на лекари и фармацевти от Централна и Югоизточна Европа.

От България са определени следните финалисти:

  • Доц. д-р Лилия Вакрилова (Интензивни грижи и анестезиология) е първият автор на статията An outbreak of RSV infections in a neonatology clinic during the RSV-season. Тя е публикувана в BMC Pediatrics.
  • Д-р Ваня Рангелова (Педиатрия) е първият автор на статията Ventilator-Associated Pneumonia in Neonates Admitted to a Tertiary Care NICU in Bulgaria. Публикувана е в Frontiers in Pediatrics.

Лекари и фармацевти, които са публикували своя научноизследователски принос в реномирани научни издания с коефициент на въздействие (ИФ) по-висок от 1,5, имаха право да се състезават за International Medis Awards за медицински изследвания. Тази година в конкурса кандидатстваха 238 изследователи от Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Унгария, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Словения. 185 кандидатури покриха всички високи критерии за позицията на номиниран на International Medis Awards за медицински изследвания.

Церемонията по награждаването тази година ще се проведе на 9 март 2023 г. в Любляна. На церемонията по награждаването, победителите ще бъдат наградени с уникална статуетка „Бъдеще“, дело на утвърдения словенски скулптор Яков Бърдар.

International Medis Awards за медицински изследвания е конкурс за изключителни научни постижения в девет страни от Централна и Югоизточна Европа в девет медицински области. Конкурсът е създаден с цел показване на уважение към изключителните лекари и фармацевти, които освен редовната си работа, провеждат и научни изследвания. Без тях нямаше да има иновации в медицината и фармацията, нито ефективно управление на болестите. Изпратените научни изследвания се оценяват от независим международен научен комитет, който избира номинирани, финалисти и победители за всяка област. През мандата 2021–2024 г. комисията се ръководи от Проф. Borut Štrukelj, маг. фарм, от катедрата по фармацевтичнабиология, Фармацевтичен факултет, Университет в Любляна.

Победителите в церемонията ще бъдат наградени с уникална статуя, наречена „Бъдещето“, произведение на изкуството на утвърдения скулптор Jakov Brdar. Финалистите и победителите получават и финансова награда. Конкурсът е създаден през 2014 г. от словенската фармацевтична компания Medis.

Повече информация: www.medis-awards.com.