БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Една бременност време за “Майчин дом” означава близо 3000 бебета

19.10.2017


Какви други интересни данни ни разкрива статистиката за този период?

2914 са бебетата, които са се родили в Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” за 9-те месеца от началото на 2017 г. 98 са близнаците, има и 2 майки, които са ощастливили семействата си с тризнаци.

Коледа и Нова година наистина носят скъпи подаръци за някои, а за други по това време се случват чудеса! Данните показват, че най-много са били ражданията в трите месеца – август, септември и октомври. Това означава, че именно по време на Рождество има най-много зачевания. Или поне така е било през 2016-та.

В първото тримесечие на 2017-та 861 са новородените, а от тях 23 са близнаци. През април, май и юни бебетата са 993. Тогава са родени и първите за годината тризнаци. И идва рекордното трето тримесечие, когато малчуганите са 1060. Грижите на специалистите от “Майчин дом” са потърсили не само жени от София, но и от други градове.

“Изключително сме щастливи от факта, че в “Майчин дом” всяка година регистрираме най-много раждания за цялата страна. Статистиката показва, че 1054 жени от страната и 1860 от София са ни се доверили.”, казва изпълнителният директор доц. Иван Костов и допълва: “Това е така, защото тук професионалистите са на изключително високо ниво. Тук е най-големият Акушеро-гинелогичен център в България и не на последно място – тук са най-добрите специалисти по неонатология в страната”.

От началото на годината до края на месец септември в болница “Майчин дом” са родени 545 недоносени бебета. За всички тях грижи са полагали специалистите от Клиниката по неонатология – най-голямата такава в страната, която е оборудвана и с най-съвременна апаратура.

“Нищо не може да се сравни с гледката на една жена, прегръщаща новороденото си дете. Затова екипът ни работи с цялото си сърце и най-вече с цялата си експертиза, за да се грижим за недоносени бебета, някои от които с екстремно ниско тегло.”, споделя проф. Боряна Слънчева, завеждащ Клиниката по неонатология в “Майчин дом”.

“Майчин дом” е не само водещият акушеро-гинеголокичен център в страната, но и има амбицията да се превърне в “Национален център за женско и детско здраве”. Структурата на болницата има необходимите звена, които позволяват проследяването на всички жизнени процеси при жената – от ембриона и проблемите по установяването на неговото състояние и наличието или липсата на аномалии, през цялостната профилактика, диагностициране и адекватна медицинска грижа за здравето й в нейната зряла възраст.