Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Екипи от СБАЛАГ “Майчин дом” с участието на уролози от УМБАЛ „Александровска“ спасиха 29-годишна жена

Младата жена е с тежката диагноза плацента перкрета

 

Мултидисциплинарен екип, воден от д-р Светлозар Славов, акушер-гинеколог от I Клиника по оперативна гинекология в СБАЛАГ “Майчин дом“, съвместно с уролозите д-р Александър Тимев и д-р Александър Калчев от УМБАЛ „Александровска“ извърши сложна животоспасяваща операция на 29-годишна жена с диагноза плацента превия перкрета.

 

Младата жена постъпва през юли за секцио в „Майчин дом“ с категорични данни от ултарзвук и ЯМР за т.нар. плацента перкрета – едно от най-тежките усложнения при бременност, при което плацентата прониква през цялата стена на матката и простраства към съседни на нея органи и тъкани. Подобни случаи налагат едновременно с плановото цезарово сечение да се отстрани и матката (т.нар. цезарова хистеректомия).

 

При този обаче цезаровото сечение не е извършено планово, а в условията на относителна спешност поради непредвидима промяна в тоновете на бебето. Не е възможно в рамките на два часа да се организира операционен екип с участието и на уролози, както и да се осигурят достатъчно кръвни продукти. Поради това Консултативната лекарска комисия на СБАЛАГ „Майчин дом“ взима решение, по примера на лекари от Франция и от други страни,  да се извърши цезарово сечение без да се минава през плацентата, да се извади бебето и да се остави матката заедно с плацентата в нея на място.

 

Операцията е извършена от екипа на доц. д-р Румен Димитров, началник на II Клиника по оперативна гинекология в СБАЛАГ “Майчин дом“. След цезаровото сечение случаят е проследяван от акушер-гинеколозите проф. д-р Виолета Димитрова, с над 40 години клинична практика в болницата, и от д-р Ибрям Ибрям – също с голям клиничен опит в ехографската диагностика и клиничното акушерство. В амбулаторни условия, след изписването на родилката, са проследявани клиничното ѝ състояние, лабораторните ѝ изследвания и ултразвуковата находка.

 

Причината е, че такива пациентки са високорискови за инфекция, вторични тежки течения, тромбози и емболии. Провеждана е профилактика с антибиотици и ниско молекулен хепарин. Близо три месеца след цезаровото сечение е преценено, че следва да се извърши хистеректомия (отстраняване на матката). В медицинската литература има редица научни проучвания на тази стратегия, с максимален брой 168 обобщени случаи, описани от френски авторски колектив. Такова поведение при много добре преценени случаи дава отличен резултат без усложнения за майката и бебето при последващо правилно проследяване.

 

Пациентката е наблюдавана търпеливо и старателно 11 седмици след секциото и всички показатели са в норма. Когато екипът на „Майчин дом“ се уверява, че няма тенденция плацентата „да се изхвърли“ спонтанно, жената е хоспитализирана отново за оперативно премахване на матката, но вече – при значително по-благоприятни условия и при по-малък риск от тежко кръвотечение. Операцията е изключително тежка и сложна с продължителност приблизително 4 часа.

 

За радост на всички приключва успешно и с относително малка кръвозагуба. Благополучен изход от тази бременност със спасена майка и здраво бебе благодарение на цялостната правилна преценка, на големия опит като онкогинеколог на извършилия хистеректомията д-р Славов и на отличната съвместна работа на лекарите от всички специалности.

 

Операции от подобен тип изискват изключителна координация с реанимационен екип, с уролози и съдови хирурзи и с осигурени достатъчно кръвни продукти. 

 

Изказвам благодарност на целия екип и на колегите уролози от УМБАЛ „Александровска“, които помогнаха да се справим съвместно с този сложен клиничен случай“, изрази признателност проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ “Майчин дом“.