БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Бременността е един от най-прекрасните периоди от живота на една жена, но той изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете. Целите при проследяване на бременността са свързани с нейното запазване, грижа за здравето на майката и плода, предотвратяване на усложненията, свързани с бременността и раждането. Днес добрата пренатална грижа значително подобрява качеството на бременността и увеличава шансовете за раждането на здраво и доносено бебе.

Родилна клиника – послеродово отделение

Отделението разполага със 78 легла и е позициониран на два етажа на болница „Майчин дом” – 7-и (42 легла) и 12-и (36 легла). 

Първи пуерперален сектор към родилната клиника на болница „Майчин дом” е позициониран на ет. 12. 

Този сектор разполага с 10 ВИП стаи с по две легла и 4 ВИП стаи с по едно легло и 8 стаи с по едно легло в сектор „Изолация“. Стаите са снабдени с всичко необходимо на майките в послеродовия период. Имат самостоятелна баня, посетителско кресло и телевизор. Най-хубавото е, че тук има подвижно легло за бебето, което неотлъчно стои до майката.  

В сектора се  провежда наблюдение и активно лечение на родилки, както и лечебна и диагностична дейност.

Във Втори пуерперален сектор, намиращ се на ет. 7, се настаняват родилките с усложнения след раждането, след Цезарово сечение, с придружаващи заболявания ( диабет, кардиологични, неврологични, урологични и др.) Новородените се настаняват в Детско отделение, намиращо се на същия етаж.  Те са под постоянно наблюдение от детски акушерки, като на всеки три часа майките ги вземат за кърмене. Последното кърмене е в 22 ч. , а първото в 07 ч. Родилките нощно време си почиват.

На този етаж има две ВИП стаи с по едно легло, собствен санитарен възел, климатик, хладилник и телевизор.

Дейност


Медицински екип

Началник отделение: доц. д-р Русанка Русева, дм

Послеродово отденелие - Направление Физиологично - 12 ет.

отговорник : д-р Николай Негенцов, гл. асистент

д-р Правда Попиванова - ординатор

Радмила  Пенкова - старша акушерка (ет.12)

Послеродово отденелие - Направление Следоперативно - 7 ет.

отговорник : д-р Теодор Гарнизов, дм - гл. асистент

д-р Георги Димитров - асистент

Акушерки - Елена Тошева, Ангелина Пипкова, Елена Занева, Евгения Карапеткова,  Силвана Несторова, Тони Алексиева, Ива Даскалова, Емилия Ендовидска

Медицински секретар - Станка Георгиева

Вероника  Димитрова - старша акушерка (ет. 7)

Акушерки -  Пенка Димитрова, Надежда Момчилова, Невяна Ганева, Иванка Виденова, Данка Вутева, Цветанка Десподова, Теодора Илиева, Елка Караконова

Технически секретар - Албена Дончева

За контакт

телефон - 12 ет. - 02/9172229

телефон - 7 ет. -02/9172390