БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Бременността е един от най-прекрасните периоди от живота на една жена, но той изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете. Целите при проследяване на бременността са свързани с нейното запазване, грижа за здравето на майката и плода, предотвратяване на усложненията, свързани с бременността и раждането. Днес добрата пренатална грижа значително подобрява качеството на бременността и увеличава шансовете за раждането на здраво и доносено бебе.

Родилна клиника – Родилна зала

Родилна клиника към СБАЛАГ „Майчин дом”ЕАД  има следната структура:

  • Приемно отделение – състои се от гинекологичен и акушерски приемен и спешен консултативен кабинет. Достъпът до приемно отделение е в ляво от бариерата.
  • Родилна зала – намира се на третия етаж.  

Родилна зала претърпя цялостен ремонт през 2011 година. Реконструкция включва обособяването на осем самостоятелни родилни зали, осигуряващи необходимата индивидуалност и комфорт за родилките. Всички зали са окомплектовани с модерни двураменни реанимационни колони, създаващи условия в случай на нужда да се превърнат и в малки операционни. Освен това всяка родилна зала има всички възможности за първична реанимация и грижа за новородените.

За пръв път  у нас тук е въведена централна мониторна система. Тя има 10 монитрони поста, сървър и централна станция за наблюдение на детските тонове и маточните контракции. Информацията от залите излиза на централния пулт, на който се следи как върви в този момент родовият процес и какво е състоянието на бебетата. Освен това е изградена и пациентска мониторинг система за жизнените параметри, необходима за реанимацията на Родилна зала, а за целите на учебния процес има възможност, при съгласие на жените, и за видеонаблюдение не само на раждането, но и на оперативните интервенции. Има и интерком връзката за контакт.

Отделно е изграден нов Операционен блок, с две операционни зали и реанимационен сектор с 8 легла. Централната климатизация и ултравиолетовите облъчватели осигуряват необходимия микроклимат и амтимикробна среда за успешна борба с вътреболничните инфекции. Всички помещения и коридори са с бактерицидни, електропроводими настилки и стенни облицовки.

Родилна зала е оборудвана със съвременна медицинска техника, необходима за извършването на пълния обем спешна и планова акушерска дейност и наблюдение на плода и новороденото. Разполагаме с 2 ултразвукови апарата, 7 акушерски монитора – кардио-токографа, монитор за проследяване на кислородната сатурация на плода, 4 инфузионни помпи, 1 перфузор, 2 неонатални кувьоза, 2 детски реанимационни маси, За 2009г. е закупен един акушерски монитор кардио-токограф Insight lite  и ултразвуков апарат FUKUDA FFSonic с вагинален и абдоминален трансдюсер.

Отделението работи на непрекъснат 24-часов режим, при пълно спазване на конфиденциалност, възможност за индивидуално обслужване на пациента, спазвайки правилата за добра медицинска практика съгласно Международните стандарти.

 

Дейност

  • Провеждане на консултативни прегледи по спешност на бременни жени и гинекологични пациентки;
  • Приемане на бременни;
  • Наблюдение на плода и бременните по време на раждането;
  • Обезболяване на раждането;
  • Водене на раждане през естествените родови пътища;
  • Провеждане на раждане чрез Цезарово сечение;
  • Учебно-преподавателска и научна дейност.

Медицински екип

Началник клиника: проф. д-р Асен Николов, дм

Отделение „Родилна зала с оперативен блок”
Началник: Д-р Любомир Джеров

Д-р Сергей Славов

Д-р Мариана Цанкова

Д-р Георги Златков

Д-р Цветелина Попова

Д-р Ирена Шикова

Отговорник спешни приемни АГ кабинети:
Отговорник: д-р Елена Пирнарева

Акушерки към Родилна зала:
Надежда Христова – старша акушерка

Аделина Лазарова, Анелия Тотева, Анелия Шойлева, Валя Михайлова, Екатерина Стаменова, Емилия Аспарухова, Красимира Александрова, Мариана Първанова, Мариела Маринска, Николина Пълова, Румяна Колчева, Румяна Манчева, Снежана Петрова, Сабрина Ал Билтаджи, Евелина Първанова, Красимира Кръстева, Анна-Мария Велкова, Изабел Дамева, Шукрие Бошнакова, Мария Рошко, Яница Дариткова, Сибел Хамид, Илиана Тошева, Стефка Кермова, Иванка Иванова, Марина Бахтева, Магдалена Ибрахим, Наталия Виденова, Весела Благоева, Елизабета Нецова, Деница Петкова, Никол Атанасова, Цветелина Томова, Борислава Стефчова, Зулейха Юрукова

Александрина Димитрова – секретар

Санитари - Веселина Божкова, Цветанка Панчева, Антоанета Ефтимова, Елена Пецева, Миглена Петрова, Екатерина Каменова, Мария Стоянова, Спаска Великова, Кристина Димитрова, Венета Василева, Лилия Маринова, Красимира Корнатовска, Надежда Белегашкова, Галя Каменова

За контакт

Телефони :

Родилно - 02/9172339; 9172359

Приемно отделение -02/9172285