БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Реновираната Трета гинекологична клиника по репродуктивно здраве бе официално открита през 2012 година. На практика “Майчин дом” възстанови клиниката по стерилитет, в която преди повече от 20 години започват първите опити в България за ин витро оплождане. В нея има три отделения – ин витро, гинекологична ендокринология и детска гинекология.

Новата клиника отговаря на всички световни и европейски стандарти в медицинската практика и е единствената държавна ин витро клиника.

Трета гинекологична клиника по „Репродуктивно здраве“

Клиниката е разположена на VІІІ етаж, сектор „Г”, в Университетската болница „Майчин дом“ и разполага с 16 легла, разпределени между направленията „Инфертилитет”, „Гинекологична ендокринология” и „Детско-юношеска гинекология”. След наскоро завършилия ремонт тя предлага битови условия от най-висок клас, болнични стаи с климатици и самостоятелен санитарен възел, както и оборудване и апаратура на най-съвременно ниво.

В клиниката се провеждат всички видове гинекологични манипулации и операции, както коремни така и ендоскопски (диагностична и оперативна ендоскопия), а също така и всички манипулации, свързани с проблемите при забременяването.

Извършват се всички диагностични тестове и манипулации свързани с изясняване на причините за ненастъпване на бременност, както и всичко необходимо за отстраняването на тези причини (ендоскопски операции, операции на отворен корем, пластики).

В клиниката е разкрито направление „Асистирана репродукция – Ин-витро”, което предлага всички съвременни методи за лечение на безплодие. Клиниката разполага с най-съвременна апаратура в областта на Асистираната репродукция.

От откриването си през месец ноември 2011 година до настоящия момент все повече пациенти се обръщат за помощ към екипа на Инвитро сектора. През юни 2013 г. се родиха първите близнаци – Александър и Андрей, а два месеца по-късно – Божидар и Йоана. Броят на забременелите жени след IVF, ICSI и вътрематочна инсеминация непрекъснато нараства. Клиниката разполага и с донорска банка за сперматозоиди. Донорите са подбрани така, че да отговарят напълно на изискванията на Агенцията по трансплантация. Клиниката е в очакване на раждането на първото бебе след инсеминация с донорски материал.

Младият и динамичен екип на клиниката следи и прилага най-модерните тенденции в ин витро технологиите в световен мащаб. Капацитетът на клиниката позволява приемането на всички желаещи пациенти, без да има предварителни списъци и нужда от изчакване.

СБАЛАГ „Майчин дом” има сключен договор с ФОНД АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ

Клиниката предлага обслужване от „А” до „Я” – първичен преглед при проблеми със забременяването (Кабинет № 224), съставяне на план за изследването на двойката, на лечение (ако се налага такова, вкл. и “in-vitro”), цялостно наблюдение на бременността, раждане, обгрижване на новороденото на най-високо ниво.

В рамките на Клиниката е единствения в България стационар за гинекологично болни деца и подрастващи. Тук е и най-висшият консултативен и обучителен център по въпросите на Детско-юношеската гинекология за страната. Консултативният кабинет по Детско-юношеска гинекология  (каб. № 178) работи всеки ден от 10.00 до 12.00 ч.

Съвременната операционна и “In-vitro” – лаборатория и семинологичната лаборатория са оборудвани с най-модерна апаратура и инструментариум, както и високата квалификация на кадрите създават възможност за поддържане и развитие на едно конкурентноспособно гинекологично звено.

 

Дейност

АСИСТИРАНИ РЕПРОДУКТИВНИ ТЕХНИКИ – АРТ

  • Вътрематочна инсеминация – IUI (Intra Uterine Insemination)
  • Класическо Ин витро оплождане – IVF (In Vitro Fertilization )
  • Микроинжектиране на единичен сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката – ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection)
  • Криоконсервация на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони.
  • Микрохирургични техники за получаване на сперматозоиди при тежки форми на мъжки стерилитет.
  • PESA – Percutaneus Epididymal Sperm Aspiration
  • MESA – Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration
  • TESA – Testicular Sperm Aspiration
  • TESE – Testicular Sperm Extraction
  • Ин Витро Матурация – IVM (In Vitro Maturation)

Медицински екип

Ръководител на клиниката е доц. Елиан Рачев, дм, 

Доц. Е. Рачев е доктор по медицина от 1989 г. Има над 120 научни публикации и три рационализации в областта на акушерството и гинекологията. Работи главно по проблемите на гинекологичната ендокринология, стерилитета и патологичния климактериум. 

проф. д-р Милко Сираков, дм

д-р Марияна Пъневска, дм - гл. асистент

д-р Илия Борисов, дм - гл. асистент

д-р Емил Филипов, дм - асистент

Направление „Асистирана репродукция”

отговорник -  д-р Георги Вакрилов, ординатор

старша акушерка - Биляна Арсенова

За контакт