БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”В извънработното време на консултативните кабинети на болницата, през спешно приемно отделение на УАГБ „Майчин дом“ преминават бременни жени, независимо дали имат проблем по време на бременността или са на прага на най-важното събитие – раждането на тяхната рожба. Отделението обслужва и жените с неотложни гинекологични проблеми.


Как да разбера, че бебето тръгва да се ражда? Кога трябва да тръгна към родилното? Това са най-тревожните въпроси за всяка бременна жена.
Ето няколко признака, които ще ви ориентират в последните дни преди най-важния миг - раждането на вашата рожба.
Предвестниците на раждането са тези симптоми, които вещаят, че раждането скоро ще започне, но не означават, раждането е започнало.
Предвесници на раждането са подготвителните контракции, които започват 5-6 седмици преди раждането. Появяват се през 8-10 минути, понякога и по-често, в рамките на 2-3 часа, а след това затихват.
2-4 седмици преди раждането, бебето заема „изходна” позиция. През това време ще усещате напрежение в долната част на корема при ходене и напрежение в таза.
Падането на слузеста запушалка или така наречената "тапа" не е точно признак за започващо раждане, но е добре да уведомите наблюдаващият ви гинеколог или лекарят, при който ще раждате. Трябва да се има предвид, че не винаги бременната може да забележи падането на слузестата запушалка.

Сигурни признаци или кога да тръгна към болницата?
Ако се появят един или няколко от признаците, описани по-долу най-вероятно раждането започва. Не се паникьосвайте, защото имате достатъчно време дори да вземете душ, да се приготвите и спокойно да отидете до болницата. Признаците са:
Вагинално слузесто-кръвенисто течение
Изтичане на околоплодна течност
Ритмични контракции: При първо раждане време е да отидете в болницата, когато контракциите са ритмични и се появяват на всяка 6-7 минута (три контракции за 15 -20 минути). Продължителността им трябва да е около 30-40 секунди, продължаващи повече от час. При второ и следващо раждане е добре да тръгнете по-рано.

Кога СПЕШНО трябва да отида в болницата?
Всяко едно от тези състояния изисква неотложна помощ от медицински специалист:
Кървене: Ако видите ярко червена, наситена кръв, е необходимо спешно постъпване в болница за уточняване на произхода му. 
Остра внезапна болка в корема
Рязко повишаване на кръвното налягане

При изтичане на околоплодна течност трябва да се тръгне незабавно към болницата без да се чака появата на контракции

И всяко друго състояние, което налага намесата на специалист

В Спешно приемно отделение се преглеждат и консултират жени с неотложни здравословни проблеми от гинекологичен произход. Те могат да бъдат: вагинално кървене, болки в малкия таз и други.

Посещение на спешното отделение може да се наложи и при наличие на болки, дължащи се на доброкачествени или злокачествени новообразувания на женските полови органи или особености на менструацията. Абнормни генитални кръвотечения.