Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Иновативна лаборатория открива човешкия папиломен вирус – интервю с доц. Иван Костов

Интервю на доц. д-р Иван Костов в предаването “Здравето отблизо” по БНТ

Лаборатория с уникална система за най-надеждната неинвазивна ДНК диагностика на инфекциозни болести, предавани по полов път, бе открита само преди дни в „Майчин Дом“. Кои са те и как действа методът? Ще разберем от директора на болницата, акушер-гинекологът доц. Иван Костов. Той е тук и ще насочим фокуса към вируса, който атакува 90% от хората, водещи активен полов живот. Големият виновник за рака на шийката на матката при жените и рака на правото черво при мъжете, човешкият папиломен вирус. От тайния му живот в тялото ни до лечението и профилактиката, всичко за коварният папилом – от доц. Костов.

Доц. Д-р Иван Костов специалист акушер- гинеколог и изпълнителен директор на университетската акушеро-гинекологична болница Майчин Дом. Специализирал гинекологична хирургия  в Германия, оперативно акушерство в Израел и ендоскопска хирургия във Франция.  Според Доц. Костов у нас трябва повече ред по отношение на женската консултация и проследяване на бременноста. Вярва, че лечението започва от профилактиката, а ключът са редовните прегледи. Днес Доц. Костов отговаря на вашите въпроси директно в ефир.

Нова лаборатория се откри в “Майчин дом”. Правят ли се вече изследвания там? На какъв принцип?

Благодаря за поканата и за проявения интерес към лабораторията, която се откри в „Майчин дом“. Тя приключва тестовия си период и от 18 декември започваме да работим с пациенти.

Достъпна е за всички пациенти?

Разбира се, достъпна е за всички пациенти, като лабораторията е от възможно най-ново поколение, с 99.5 % чувствителност и специфичност по отношение не само на човешки папилома вируси, но и на други видове вируси като херпес, епщайн-бар, парвовируси и така нататък, също така могат да бъдат диагностицирани инфекции като хламидийната инфекция. Но основно във фокуса на нашите изследвания е човешкия папилома вирус, който е основния причинител за социално значимото заболяване рак на шийката на матката.

Кажете ни с какво това изследване, което от понеделник вече ще бъде възможно и достъпно за всички пациентки, е по-различно от правените досега?

Първо, с високата, почти 100-процентова чувствителност, както и с големия спектър. Познати са над 200 вида човешки папиломни вируси, но близо 80 от тях ние можем да хванем. Това са високорисковите – 16-ти, 18-ти, 31-ви, 33-ти, 35-ти и така нататък, групата на високорисковите, които причиняват раковото заболяване, среднорисковите, както и всички нискорискови, които предизвикват различни кондиломи, брадавици и др.

Кой и кога трябва да си прави такова изследване?

Такова изследване трябва да си правят всички, които водят полов живот. Вирусът се предава от контакт лигавица в лигавица, кожа в кожа. Всъщност 90% от хората се сблъскват с този вирус през някакъв период от живота си. Разбира се, сексуално активният период е периодът, в който човек най-често се сблъсква с този вид вируси. Трябва да отбележим, че отскоро – няколко години, в България има и ваксина срещу него, която се финансира от касата.

Единствено и само по полов път ли става предаването?

Не, дори от допир кожа в кожа, от кожа в лигавица. Разбира се половият път е основен по отношение на заразяването, касаещо гениталния тракт, също така в 1 до 3 % от случаите от всички ракови заболявания касаят рака на пениса, както и рака на ануса. В крайна сметка обаче ракът на шийката на матката е един от най-честите ракове, най-чести злокачествени заболявания при жените и то е социално значимо. Специално за България имаме много висок процент заболеваемост и смъртност. Приблизително всеки един ден в България умира една жена от рак на шийката на матката.

А възможно ли е водата да се окаже преносител? Да, Вие казахте допир, но примерно в басейн можем ли да се заразим?

Не – само от човек, който заразява друг човек. И презервативът не ни предпазва на 100 %, това също трябва да се отбележи. Разбира се той представлява една бариера, и е до голяма степен предпазна мярка, но не ни предпазва 100 % от инфекция с човешки папиломен вирус.

Казвате, че всички, които водят активен полов живот, трябва да си направят такова изследване.

Препоръчително е. И не значи, че ако се диагностицира инфекция, дори с високорискови човешки папиломни вируси, че пациентката или пациентът има рак – това трябва да го подчертаем дебело и не трябва да изпадаме в стрес.

Децата трябва ли да си направят такова изследване?

По отношение на децата – принципно има логика, защото е доказано, че се пренася трансплацентално. Ако майката има инфекция с човешки папиломни вируси, тя се предават на бебето. Точно за това идеята е да бъдат ваксинирани цели поколения в България. В момента заплащането от страна на държавата е за ваксини на 12-годишни момичета, които не са започнали да водят още полов живот. По този начин, ако никога не се разболеят и никога не придобият тази инфекция, те не биха могли да я предадат трансплацентално на бъдещото бебе.

А като заговорихме за бременните и въобще раждането на деца, чиито майки са с папиломен вирус – има ли нещо особено в раждането, задължително ли трябва да е секцио или не?

В момента най-новото схващане и разбиране е, че би трябвало да се прави цезарово сечение, защото е доказано, че нарастват случаите с папиломатоза на фаринкса и ларинкса на новородените при жени, които са заразени с този вид вируси. Специално „Майчин дом“, като най-иновативната и най-мощната акушеро-гинекологична болница и с най-много раждания в страната, това е теорията, която ние възприемаме и прилагаме.  И имайки вече тази модерна лаборатория смятаме да продължим да прилагаме и като профилактика срещу ларингиална папиломатоза.

А има ли някаква специфична симптоматика? Вие казахте за брадавичките, но те имат ли общо с това, което говорим?

Симптоматика няма. Трябва да подчертаем дебело, че симптоматика при тази инфекция няма. Абсолютно безсимптомно протича тя. Тук трябва да отбележим, че и развитието на раковото заболяване – говорим за карцином на шийката на матката – протича без симптоми. Когато персистира – твърде дълго продължава тази инфекция с човешкия папиломен вирус, той влиза в клетките, променя генетичната информация на клетките – ДНК-то, и започва да се развива в един момент предрак, който може да премине в рак на шийката на матката.

А външните прояви на папиломния вирус?

Тези външни прояви – папиломи, брадавици, обикновено се предизвикват от по-ниско рисковите по отношение на рак типове на човешкия папиломен вирус. В крайна сметка ние знаем, че около нас гъмжи от всякакви вируси. Човешката имунната система за радост е склонна да се самоочиства. Така че в 90% от случаите човек се самоочиства от папиломните вируси чрез имунната система – това е нейната функция.

При появата на такива брадавици трябва ли задължително да се направи изследване, за да се види?

Категорично да, точно такова изследване, каквото ние започваме да правим от понеделник в Майчин Дом. Затова защото, голяма част от раковите заболявания, касаещи епителната тъкан, са причинени от персистиращите инфекции с папиломни вируси.

Какво се случва след това при вече установеното наличие на папилома вируса? След колко време организмът може да се изчисти, медикаментозно ли може да се случи това?

Организмът има склонността да се самоучиства, както казахме.

Разбира се, обаче е важно да имаме добро състояние на имунната система. Т.е. имунният отговор трябва да бъде достатъчно силен и на достатъчно високо ниво. Когато имаме нисък отговор и потиснат имунитет, тогава този вирус се вселява в клетките и продължително време живее вътре, променя ДНК и минаваме през различни форми на пред-рак, докато накрая може да се получи и рак.

Отново се връщам на злокачественото заболяване – рак на шийката на матката, защото трябва да подчертаем, че най-важният симптом – и жените трябва да обръщат внимание на този симптом – това е контактното кървене. Особено по време на секс и извън менструацията на жената, когато имаме контактно кървене това трябва да бъде един знак.

И то сериозен знак!

Много сериозен и жената трябва да отиде и да потърси лекарска намеса, за да се диагностицира евентуално заболяване. „Майчин дом“, като национален център за женско здраве, е болницата, която предлага и трите вида профилактика срещу човешки папиломни вируси.

Това е ваксинацията, която споменахме като първична профилактира – въобще да не се стигне до заразяване.

Вторичната, която ние познаваме като цитонамазки, колпоскопия, и като един съвсем нов метод, който ние също започваме да прилагаме от следващата седмица – спектрален анализ на шийката на матката. Извършва се с един много модерен апарат в реално време облъчваме шийката на матката с поляризирана светлина и специален чип и компютър обработват до каква степен се поглъща тази светлина от тъканите. Така може да разберем имаме ли променени предракови или ракови клетки.

А зараязаването с папиломен вирус – колко дълго време може да остане абсолютно скрит, непроявен?

Може да остане 7-8-10 години и пак не е задължително, че ще се получи рак. Приблизително 1 на 2000 жени развиварак на шийката на матката при персистираща инфекция. Звучи едва ли не рядко 1 на 2000 при продължително персистиране на инфекцията, но както казах по-рано де факто в България имаме много сериозен брой на жени с рак на шийката.

А слага ли се ваксина при вече установено наличие на папиломен вирус?

Тук има различни теории. Да, аз съм привърженик на теорията, че има смисъл от прилагането на ваксина и по време на налична инфекция.

Наш зрител ни е попитал на лично съобщение в страницата ни във facebook да кажете нещо повече за това как се проявява поломния вирус при мъжете?

При мъжете, както и при жените, протича инфекцията абсолютно безсимптомно. Единствените симптоми, които могат да се появят са различни видове брадавици или подобните на брадавици т.нар. кондиломи, остри кондиломи, това може да стане по скротума и перианално. Това е единствения начин, по който може да се разбере.

Тук трябва да отбележим, че съвременното становище и виждане по отношение на ваксините е да бъдат ваксинирани не само момичетата преди да започнат полов живот, а и момченцата. Защото няма логика на сексистки принцип ваксината да бъде само за момичетата. Просто този вирус може да бъде октрит както в мъжкия, така и в женския организъм.

В повечето държави в Европа има програма за ваксинирането на цели поколения момичета, логиката е в следващите години да бъде финансирана и програма за момчетата.

Сега и въпросът на Галя Николаева: Възможно ли е след отстраняване на засегната тъкан на шийката на матката и след като последните изследвания са били отрицателни да се завърне отново заболяването? И в този случай може ли да се сложи ваксина?

Разбира се, винаги е възможно да се завърне. Точно заради това трябва да има последстващ контрол. Тук аз споменах за вторичната профилактика – това са цитонамазките, колпоскопия, биопсията при нужда, спектралния анализ на шийката на матката.

И третичната профилактика, когато стигаме до оперативна намеса, за да може по оперативен път да отстраним засегнатия участък. Било то чрез конизация на шийката на матката или отстраняване на цялата шийка.

А възможно ли е отново да се завърне?

Възможно е и за това трябва да има контрол. Тук трябва да подчертаем, че правилният подход при профилактиката на това заболяване е организираният масов скрининг. Т.е. той да не бъде спорадичен – вие решавате, че тази година не сте се преглеждала и отивате да се прегледате и всеки сам го прави. Тук трябва да има от страна на държавата сериозен подход под формата на организиран масов скрининг.

Това касае не само рака на шийката на матката, но и други ракови заболявания като най-честия рак при жените – ракът на гърдата. Така, че организираният масов скрининг е правилният подход на държавно ниво.

Друг въпрос от наша зрителка – Христина Ценова: До колкото съм запозната не съществува изследване за мъже, особено за високорисковите вируси, които не предизвикват брадавици. Възможно ли е това да се случи и да се прави във Вашата лаборатория?

Възможно е, разбира се. Аз тук бих искал да кажа и телефона за записване: 02 9172223. От 9 до 12 часа започваме да приемаме пациенти. Всички са добре дошли. Има огромен смисъл в изследването.

Включително както казахме при бременни – защото при нас имаме около 4000 раждания годишно. Нещо повече има доказателства, че инфекцията с човешки папиломен вирус може да предизвика преждевременно раждане или едно от най-неприятните и сериозни усложнения на бременността – прееклампсията.

А имунитетът ли е в основата на всичко? Трябва ли да направим нещо специално, за да подсилим имунитета си?

Имунитетът е в основата на всичко. Доказано е също така, че жени пушачи имат по-нисък имунитет във влагалището и съответно по висока заболеваемост.

Гледайте интервюто ТУК.