БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Инфекции ловят по-често светлите жени

18.08.2016


Дискомфортът в интимната област е доста чест проблем при жените днес. Свикнали сме да поставяме всяко такова неразположение в графата гъбички без дори да се изследваме. Какви са възможните причини за бяло течение и възпаление, кои хора са по-застрашени от гъбични инфекции и как да се пазим, попитахме д-р Емил Филипов, акушер-гинеколог в Университетската АГ болница „Майчин дом“.

д-р Емил Филипов

д-р Емил Филипов

Бялото течение не означава непременно наличието на гъбички. То може да е предизвикано от пиене на противозачатъчни или да е на база на алергия, обяснява д-р Емил Филипов. Неподходящ сапун, бельо, дезодоранти или други хигиенни продукти, могат да доведат до алергични състояния с подобни симптоми. Тогава въпреки сърбенето и течението, няма инфекция, а само раздразнение. Хормоналният дисбаланс е другата причина за възникването на подобни симптоми. До него води, както напредването на възрастта, така и пиенето на противозачатъчни таблетки.

Най-големият фактор за появата на бяло течение обаче е наличието на инфекция. Често те са смесени гъбични, а може да са стрептококи, хламидии или само замърсяване с лефкоцити. Каква точно е инфекцията може да установи само лабораторно изследване, категоричен е специалистът.

За жените с подобни проблеми е важно да знаят, че микробиологията, която да установи причината за течението, се прави в определен ден. Дамите не бива да са в цикъл и трябва да са се въздържали от полов контакт поне ден. От резултата от изследването зависи и лечението, което специалистът ще предпише.

Тъй като гъбичната инфекция се предава по полов път, медикаменти трябва да вземат и двамата партньори. Мъжката анатомия позволява чрез урината пациентът да се самоизлекува за няколко дни. Но ако не се вземат мерки, той може отново да се зарази от жената. Най-добрата защита в този случай е кондомът, обяснява още д-р Филипов. Гъбичната инфекция обаче може да се предаде и от общи хигиенни вещи, хавлии за баня или замърсена седалка на тоалетна чиния.

За разлика от хламидиите например, гъбичките по-трудно може да доведат до тежки последици като стерилитет. Това обаче е възможно, ако останат нелекувани дълго време. При всички случаи, трябва да се реагира адекватно със съответните медикаменти, защото наличието им непрекъснато отслабва организма и предразполага другите инфекции да се разпространяват по-лесно.

При бременните жени, също няма опасност от по-сериозни последствия, както за майката, така и за детето, но трябва да се внимава, какви препарати да се използват за лечението на инфекцията, обяснява специалистът. Гъбичките трябва да се лекуват, защото може да доведе до разкъсвания по време на нормално раждане. Начинът на лечение при бъдещите майки зависи от месеца на бременността.

Една продължителна гъбична инфекция, която доказано не е препредадена между партньорите, вече е сигнал за по-сериозно заболяване, предупреждава гинекологът. Тогава причина за нея може да бъде имунна слабост на организма или някакво тежко заболяване. Такива често се появяват след оперативно лечение, когато тялото ни е с по-отслабена защита, а при по-чувствителни жени, дори при смяна на климата. При взимане на антибиотик, имуносупресивни лекарства или антиалергени, комбинацията с антимикотичен медикамент е задължителна, съветва още д-р Емил Филипов.

Любопитен, но доказан факт е, че хората със светла кожа и очи, са по-предразположени към гъбични инфекции. По-тъмните сред нас, притежават привилегията да са по-здрави и издръжливи и заради по-добрия си имунитет. Светлите жени дори раждат по-трудно, защото бялата кожа е с по-малка еластичност.

Независимо от тена ни обаче, за да се предпазим трябва да спазваме добра лична хигиена, особено в летните месеци, съветва още специалистът. Задължително е бельото да се пере отделно и то на по-висок градус. Ако това е невъзможно, винаги можете да осигурите премахването на бактерии и носители на инфекции като го изгладите с гореща ютия.