Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Как да се предпазим по време на епидемия

Скъпи бъдещи майки,

Повече от месец се намираме в обстановка на извънрено положение, което има за цел да ограничи разпространението на Covid-19. Независимо от обстановката и от наложените ограничения, вие започвате един от най-вълнуващите етапи в своя живот – бременността и раждането на вашата рожба. Няма по-специален момент от този за всяка жена. Моментът, в който ще прегърнете детето си, ще бележи вашия живот с едно ново начало и прекрасни емоции, които никога друг път няма да изпитате.

В момент като този, трябва да се въоръжите с много търпение и много спокойствие. Бременността е деликатно състояние, в което хормоните във вашето тяло имат нова мисия. Вашата имунна система също има повече грижи и това изисква насочване на вашето внимание основно към здравословния начин на живот и правилното хранене, за да можете ежедневно да снабдявате организма си с необходимите количества витамини, минерали, фибри и други полезни вещества.

Всяка нормално протичаща бременност, през която не са на лице усложнения, не е причина да спрете да бъдете активни в ежедневието си. Към здравословното хранене можете да добавите и леки активности, които да ви помагат в грижата за себе си. В настоящата обстановка бихте могли да се движите у дома, да правите леки упражнения в домашни условия или йога. Важното, което трябва да знаете в този момент, е да следите пулса ви да бъде в нормалния си ритъм и спокоен. В никакъв случай не бива да се натоварвате с тежки физически активности, силови тренировки или упражнения, които биха повишили пулса ви. Не е време да следите килограмите си, а е време да се грижите възможно най-правилно за себе си. След като се върнем към нормалния ни ритъм на живот и можем спокойно да излизаме навън, можете да се възползвате от възможността да се разхождате сред природата.  

Както вече споменахме, вашата имунна система в периода на бременността претърпява своите имунологични и физиологични промени. Тези промени ви правят по-податливи на вирусни респираторни инфекции, включително и Covid-19. Освен здравословния начин на живот, препоръчваме да спазвате няколко прости правила и хигиенни навици:

  • Често миене на ръце – поне 20 секунди със сапун и вода.
  • Не поздравявайте с ръкостискане, целувки, прегръдки. Спазвайте дистанция. Това не пречи да бъдете усмихнати и любезни.
  • Оптималната социална (физическа) дистанция е около 2 метра.
  • Не само в настоящата обстановка сме ви съветвали да избягвате болни хора. Сега този съвет е повече от валиден.
  • Кашляйте и кихайте в кърпички, които след това можете да изхвърлите и да измиете ръцете си.
  • Избягвайте да си пипате лицето, очите, носа или устата. От една страна, това е задължителна мярка за предпазване от вируса, а от друга – колкото по-бързо се научите да не пипате лицето, толкова повече ще се радвате на чиста и сияйна кожа.
  • Дезинфекцирайте редовно повърхностите, до които се докосвате – плотове, маси, ключове, дръжки на врати, чешми и друго. Ако миризмите на препаратите и дезинфектантите не ви се отразяват добре, то помолете друг член от семейството да прави това вместо вас.
  • Сега е моментът да се сдобиете с ваши чаша, съдове и други предмети от бита. Отделете ги и ги ползвайте, докато опасността премине.

В следващите няколко публикации ще ви разкажем какво ви предстои във всеки триместър от бременността.

Останете с нас! И не забравяйте, че отговорност към нашето здраве, носим преди всичко ние самите!

Бъдете здрави!