Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Контактът „кожа до кожа“ е по-добър от кувьоза за недоносените бебета, казват специалисти

Дневник

dnevnik.bg

Ползата от контакта на новородените с кожата на майката и баща веднага след раждането е доказана за дългосрочното здраве на бебето, както и за създаването на връзката с родителите. При преждевременно родени деца той има и терапевтична функция, която помага на бебето да се развие.

Това изтъкват от фондация „Нашите недоносени деца“, по чиято инициатива за пръв път в България днес се отбелязва Световният ден на кенгуру-грижата (15 май). Целта на кампанията и в България и по света е да популяризира практиката в родилните оделения да се отделя време за този близък конткат с новородените, дори и когато са родени преждевременно. Това е най-ефективният начин за включване на майките и бащите на недоносените в грижите за техните бебета, казват от фондацията.

„Научно доказано е, че кенгуру-грижата носи много ползи за недоносената бебета. Тя не само, че не ги застрашава, но по основните медицински параметри (сърдечна и дихателна дейности) е равностойна на отглеждането в кувьоз. Нещо повече – по други параметри кенгуру-грижата дори дава по-добри резултати за състоянието на бебетата – предпазва от инфекции, води до по-добра терморегулация, подпомага кърменето и поддържането на лактацията, подобрява съня и предпазва от мозъчни кръвоизливи, подобрява психическото и двигателната развитие, съкращава болничния престой. Преждевременно родените, с изключение на екстремно недоносените, могат да получават всички медицински грижи и процедури и върху гърдите на майката, не само в кувьоза“, коментира д-р Бояна Петкова, медицински експерт във фондация „Нашите недоносени деца“.

zx780_2971433

Световната здравна организация и други международни професионални организации препоръчват прилагането на метода „кожа до кожа“ като една от добрите практики в стабилизирането на недоносените бебета. В България обаче тя не е популярна и наложена практика в неонатологичните отделения и с това се бори фондация „Нашите недоносени деца“ като организира информационни кампании за специалистите.

В инициативата за първото отбелязване на Световния ден на кенгуру-грижата са се включили СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, СБАЛАГ „Майчин Дом“, МБАЛ I-ва Градска болница в София; МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, Сливен, МБАЛ Пловдив, МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“, Кърджали, МБАЛ „Д-р Стоян Черкезов“, Велико Търново, УМБАЛ „Проф д-р Ст. Киркович“, Стара Загора, Дом за медико-социални грижи – Плевен, УМБАЛ Русе, МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, Монтана, МБАЛ Търговище и МБАЛ Шумен.

На днешния ден в рамките на кампанията в тези болници за около 1 час е осигурен достъп на родителите на недоносени бебета, за да практикуват контакта „кожа до кожа“ с техните новородени деца. Десетки са майките на преждевременно родените бебета, които са заявили желание да се възползват от тази възможност.

Снимки: Фондация „Нашите недоносени деца“.