Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Липсват неонатолози в България

в-к Новинар До няколко години се очаква недостигът на неонатолози да достигне връхната си точка, съобщи специалистът по ненатология в Майчин дом проф. Боряна Слънчева.

Недостигът на специалисти ще доведе до затварянето на отделения

До няколко години се очаква недостигът на неонатолози да достигне връхната си точка, съобщи специалистът по ненатология в Майчин дом проф. Боряна Слънчева по повод световния ден на недоносените бебета 17 ноември.

„И сега има липса на кадри, но до няколко години ще дойде бумът, заради който дори ще бъдат затваряни отделения“, допълни тя.

По думите й това се дължи на факта, че специалността комбинира в себе си педиатрия и реанимация и не всеки може да се справи с взимането на бързи решения в критична ситуация, а и според новите наредби една болница не може да взима специализанти, ако няма свободни работни места.

„На практика трябва да се махне утвърден специалист, за да дойде някой обучаващ се, което ще затрудни работата ни“, обясни проф. Слънчева и допълни, че освен липсата на кадри има и недостиг на апаратура.

Въпреки трудностите обаче специалистите са категорични, че успяват да се справят и едно от най-новите им постижения е наръчникът за родители и лекари, който помага на хората, които се грижат за недоносените бебета.

„Постарахме се в него да отговорим на всички задавани въпроси относно отглеждането на преждевременно родени деца. Наръчникът може да се намери и в онлайн вариант“, обясниха специалистите.

Целите, които са си поставили още, са създаването на регистър на недоносените, както и стриктното проследяване на тези деца от раждането им до едногодишна възраст. За целта вече в няколко болници в страната работи програма, която следи как се развива бебето, като обединява родителите, личния лекар на детето и отделението, в което се е родило, и специалистите, които са го поели от появата му на бял свят.

През 2014 година в България недоносените деца са били 11 на сто от всички родени. Според лекарите тази тенденция се запазва и през тази година и на 10 бебета едно се ражда по-рано, отколкото трябва, което носи рискове и създава трудности при отглеждането му след това.

„Това е много повече от данните за Европа, но значително по-малко, отколкото в САЩ“, категорични са специалистите.

статитата във в-к Новинар