Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

„Майчин дом“ отбеляза тържествено деня на родилната помощ

Официалното честване почетоха заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, ректорът на Медицинския университет д-р Ваньо Митев и други.

„Това е денят, в който нашия народ заслужено отдава признание на всички медицински специалисти, съпричастни към най-голямото тайнство – раждането на новия живот. Това е денят, в който ние даваме отчет пред обществото за свършеното от нас през преминалата 2014 г.”, започна официално си слово изп. директор на УАГБ „Майчин дом” проф. Виктор Златков за днешния празник – Деня на родилната помощ.

„Отрицателната тенденция за намаляване на раждаемостта не е от вчера. Причините са много, те са основно социално-икономически и чак след това – медицински. Колкото до приноса на Университетската болница „Майчин дом” в този процес, ние можем да се похвалим, че в болницата през миналата година се родиха най-големия брой деца не само за София, но и за цялата страна. От общо родените в София – 15 571, нашите бебета са 4133 или близо 27%, което е своебразен рекорд за болницата през последните 15 години. От 2012 г. болницата е неизменно на първо място по броя на ражданията в страната и трайно е над 4000. Това показва, че държавата и обществото са направили добър избор за инвестиции в една качествена медицинска услуга, каквато предлага Университетската АГ болница „Майчин дом”. И още една добра новина – 2014 година приключи за нашата болница без дългове и без просрочени задължения, заключи проф. Златков.

Официалното честване на Бабин ден в най-голямата и най-старата АГ болница в страната почетоха заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, ректорът на Медицинския университет д-р Ваньо Митев, председателят на правната комисия в НС Десислава Атанасова, зам. – председателите на Здравната комисия д-р Даниела Дариткова и д-р Емил Райнов, председателят на БЧК Христо Григоров, секретарят на БЛС д-р Димитър Ленков, председателят на БАПЗГ Милка Василева, директорът на ИА „Медицински одит“ доц. Златица Петрова и други.
Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев пожела на празнуващите светъл и хубав празник и нека бъдат хора, на които може да се разчита да се поставя началото в живота.
Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков поздрави акушерите и гинеколозите по повод празника и им благодари за усърдието, което полагат всеки работен ден. „Въпреки трудностите, виждам във вашите очи хора, които на първо място слагат професионализма и отношението към майчиното и детско здравеопазване. Пожелавам ви да бъдете живи и здрави и нека Бог позлатява ръцете Ви всеки ден“, заяви д-р Ваньо Шарков.

В словото си ректорът на МУ чл. кор. проф. д-р Ваньо Митев зарадва присъстващите с новината, че залата, в която тече събитието, ще бъде реновирана със средства на университета.

За седма поредна година бе спазена традицията „Златни ръце”. На този ден, професионалистите в родилната помощ правят равносметка, а пациентите им изказват своята благодарят и признание за проявените грижи и всеотдайност. Когато обаче това признание идва от колегите, тази чест е още по-голяма. Тази година носителите на престижното звание станаха проф. Асен Николов, Проф. Боряна Слънчева и главната акушерка Борислава Жекова

Проф. Асен Николов акушер – гинеколог с 35 години стаж, като 27 от тях на служба в Майчин дом. Днес той ръководи „сърцето“ на болницата, а именно Родилна клиника. Оглавява Стационарния блок и Катедрата по акушерство и гинекология на Медицински Факултет към Медицински университет София. Хиляди са проплакалите бебета в неговите ръце и усмихнатите и щастливи лица на техните майки. През 2011 година той получава и признанието на колегите си, когато е номиниран в класация на Дарик радио „Най-добрите лекари в София“.

Проф. Боряна Слънчева е е не само обичан лекар, но и щастлив човек, както тя самата неведнъж споделя, защото упражнавя професия, за която е мечетала още в студенските си години. Стотици са спасените от проф. Слънчева и ръководеният от нея екип на клиниката по неонатология недоносени бебета…. най-малкото спасено бебе тежи само 450 грама – момченце, родено в 24-ата гестационна седмица, иначе казано, в края на шестия месец. Безспорно уважаван авторитет сред пациенти и колеги, което също и носи номинация в класацията на Дарик радио „Най-добрите лекари в София“ през 2011 година. проф. Слънчева е и национален консултант по неонатология.

Ако на досегашните номинирани може да посочим точното им работно място, то на третият номиниран ще е трудно, защото главната акушерка Борислава Жекова е на-вся-къ-де – от сутерена до 14 етаж. Няма кътче, няма клиника, няма отделение, няма пациент, няма проблем, на който тя да не обърне внимание и да потърси доброто му решение. Една жена с огромно сърце, отдадена на професията и пациентките.