Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

“Майчин дом” отбелязва своята 117-та годишнина

Най-старата и най-голяма специализирана акушеро-гинекологична болница на Балканския полуостров е открита на 19 ноември 1903 г.

Името на “Майчин дом” е символ на висококачественото майчино и детско здравеопазване в България с най-сложните медицински случаи от цялата страна. Средно всяко 14-то българско дете се ражда в „Майчин дом“, като болницата продължава да бъде лидер по брой раждания и гинекологични операции на годишна база. Освен това, “Майчин дом” е и еталон за лидер в развитието на медицинската наука и практика като база за разработване, клинично изпитване и прилагане на съвременни високоефективни методи, технологии и роботизирани хирургични системи за диагностика и лечение в майчиното и женското здраве.

Това е болница с вековна история и много интересна съдба, като започнем от създаването й от Княгина Мария – Луиза, което е един благороден акт – тя подарява цялата си зестра, за да се създаде един Матернитет и по този начин България в самото начало на 20-ти век да има своята болница за майчино и детско здраве.”, разказва изпълнителният директор проф. д-р Иван Костов, д.м.н. Идеята за първата специализирана акушеро-гинекологична болница на Княгиня Мария-Луиза започва да се реализира през далечната 1896 г., а официалното откриване на първата специализирана акушеро-гинекологична болница Майчин дом „Княгиня Мария-Луиза“ се осъществява на 19 ноември 1903 г. в присъствието на Цар Фердинанд, депутати, дипломати, министри, духовенството и граждани.

“В “Майчин дом” в момента  работят над 200 акушерки и над 100 лекари, имаме близо 4000 раждания за миналата година, над 4900 гинекологични операции. При нас се намират и ключовите катедри към Медицинския ениверситет София по акушерство и гинекология, по анестезиология и реанимация, генетика, неонатология.“, допълва проф. Костов. Само за първите 9 месеца от годината са проведени повече от 100 операции с високотехнологичната роботизирана хирургична система “Да Винчи”. СБАЛАГ “Майчин дом” бе избрана с приза “Най-добра болница” за 2020 година, който сертифицира болниците за провеждана политика на прозрачност и грижа за пациентите.

За мен е чест и гордост да работя с колегите, които според мен са най-силният екип в нашата специалност. Наше задължение е да работим в посока болницата да постига все по-високи резултати. А резултатите на „Майчин дом“ надминават тези на средноевропейските болници.“, подчертава проф. Костов, който най-сърдечно поздравява своите колеги със 117-годишнината на “Майчин дом”.