Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

„Майчин дом“ получи дарение за следене на най-уязвимите новородени от 5kmrun

Средствата в размер на близо 8000 лв. бяха събрани на благотворително бягане от инициативата «Дари времето си на 5kmrun“ и „Голямото лятно бутане на детски колички с Академия за родители“.

Ценно дарение за недоносените бебета получи днес официално Клиниката по неонатология в столичната УАГБ „Майчин дом”.  Средствата в размер на близо 8000 лв. бяха събрани на благотворително бягане от инициативата «Дари времето си на 5kmrun“, както и от родителите, участвали в „Голямото лятно бутане на детски колички с Академия за родители“. С парите са закупени три монитора, които ще се ползват от интензивното отделение на най-голямата неонотологична клиника в страната. Тези специални монитори се поставят на детските кувьози, за да подават точна информация за проследяване жизнено важните процеси в организма на бебетата. Без мониторите, наблюдението на недоносените е изключително трудно, несигурно и крие много опасности за грешки. В момента нашата клиника  не разполага с нужния ни брой монитори, което ежедневно ни принуждава да ги местим от един кувиоз на друг, заяви проф. Боряна Слънчева, началник на клиниката.

„Приемете моята и на колегите ми искрена благодарност за това, което правите, обърна се проф. Слънчева към активистите от 5kmrun. Аз не съм по бягането и това за мен е подвиг, пошегува се тя”

На 11 юни тази гдина, благотворителното бягане се проведе едновременно в четири града – София, Варна, Бургас и Пловдив с каузата „За по-малко риск – повече шанс“, припомни инициаторът Георги Станоилов. Досега на благотворителните бягания на 5kmrun, всички градове разпределяха събраните си средства по места. От тази година взехме решение, всички пари да отиват в определен град, в случая започваме от София, защото когато обединим средствата от 4-те града, ще имаме по-голяма сума, с която ще можем да финансираме по-мащабни и значими каузи, каза той и добави, че две от трите му деца са родени в «Майчин дом» и е наясно с ежедневната нужда от надежна апаратура. Какво означава да „дариш времето си“? Това ще рече, че, за каквото време финишираш 5-те км, такава сума ще дариш за каузата, например: Бягаш за време 22:38 – даряваш 22 лв., бягаш за 31:18 – даряваш сумата от 31 лв. и така нататък, разкри принципа на участие Георги Станоилов.

Догодина благотворително ще бягаме и ще даряваме времето си на Варна, заключи инициаторът Георги Станоилов.