Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Майчин дом с напълно обновена и ремонтирана Клиника по неонатология

Официално днес бе открита напълно обновената Клиника по неонатология в Университетската АГ болница «Майчин дом». Лентата преряза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков

Официално днес бе открита напълно реновираната и обновена Клиника по неонатология в Университетската АГ болница «Майчин дом». Лентата прерязаха зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, изп. директор на болницата проф. Виктор Златков и началникът на клиниката проф. Боряна Слънчева.  На церемонията присъстваха и зам.председателят на Народното събрание Димитър Главчев и новият председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Клиниката по неонаталогия в столичния Майчин дом е най-голямата в страната и разполага със 110 легла, от които 35 интензивни. Това е едно от най-важните звена на болницата, защото там се осъществяват интензивни грижи и реанимация на всички рискови новородени или недоносените с ниско и екстремно ниско тегло. Извършените строително-ремонтни дейности и новото оборудване са на стойност 1 037 54 лева, от които 908 160 са средства на Министерството на здравеопазването, а останалите 105 594 лв. са от приходи на болницата.

„Днешното събитие е резултат на една амбициозна идея, да дадем нови условия и ново качество на медицинските грижи на най-малките граждани на нашата държава. Затова избрахме възстановяване дейността на клиниката да стане в навечерието на Националния празник на България, с което искаме да подчертаем обществената значимост на този проект”, заяви в словото си проф. Златков. Безспорно за осъществяването на този проект се обединиха и помогнаха много институции и хора. Позволете ми най-напред да благодаря на различните ръководства на Министерството на здравеопазването, с чийто капиталови средства се реализира този проект. Той започна по времето на министър  Десислава Атанасова, продължи с д-р Таня Андреева и д-р Мирослав Ненков и завърши сега при министър д-р Петър Москов като всички бяха професионално и човешки съпричастни към неговата реализация, добави той.

„Много съм щастлива на днешния ден, защото това е една постигната мечта. Не мога да пропусна да отбележа факта обаче, че продължава да е висок общият брой на недоносените бебета – 813, което представлява 19.67% от родените деца в „Майчин дом”, при среден процент на недоносеност за страната около 8-10%. Увеличеният брой на недоносени деца предразполага повишен брой на новородени нуждаещи се от апаратна вентилация и лечение с екзогенен сърфактант. Всичко това е една малка част от огромните грижи, които се полагат за недоносените деца в Неонатологична клиника, каза в словото си проф. Слънчева.