Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

„Майчин дом” чества 111 години от създаването си

На този ден преди 111 години цар Фердинанд прерязва лентата на първата в България акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”

Най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в България – „Майчин дом” – София, ще отбележи 111 години от създаването си на 19 ноември. Същият ден ще бъде открита съвместна фотоизложба на д-р Елена Павлова и ПР-а на болницата Красимира Пастирова.
„Непознатата земя” е заглавието, под което експонира своите фотоси акушер-гинеколога д-р Павлова, а „Небе назаем” обединява снимките на експерта по Връзки с обществеността.
24 кадъра от далечни и непознати земи като Монголия, Мозамбик, Занзибар, Зимбабве, Камбоджа и още толкова от полети със самолет и балон над Кападокия, Германия, Скандинавия, Австрия и… Русе, ще бъдат показани в централното фоайе на болницата. Час преди откриването на изложбата Катедрата по АГ ще получи дарение от Деканата на МФ на МУ-София „Симулатор за оперативно завършване на раждането по вагинален път с използване на форцепс и вакуум” със софтуер и монитор. Придобивката ще допринесе за подобряване учебната дейност на студентите.
На този ден преди 111 години цар Фердинанд прерязва лентата на първата в България акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”. Нейното построяване става благодарение на княгиня Мария-Луиза и дълги години болницата носи нейното име, сочат историческите бележки.
В рамките на новоизградената сграда тогава има три отделения с общо 40 легла – 20 акушерски и 20 гинекологични. Днес „Майчин дом” разполага с 390 легла, като 110 от тях са за новородените.
От началото на годината до юбилейната дата родените бебета са 3648, от тях 1890 момчета и 1758 момичета. Близнаците са 140, а тризнаците – 2. Постъпилите пациентки във всички клиники на болницата, са общо 13 860, отчитат от ръководството.
На фона на понижената раждаемост за цялата страна, през последните 5 години болницата продължава да бележи ръст, обяви с гордост изп. директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков.