Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Малко помощ, но навреме

Малко помощ, но навреме. Тази народна мъдрост се изпълни със съдържание в навечерието на Нова година, когато една млада майка реши да не изостави своята рожба въпреки първоначалното си решение да стори това.

Малко помощ, но навреме. Тази народна мъдрост се изпълни със съдържание в навечерието на Нова година, когато една млада майка реши да не изостави своята рожба въпреки първоначалното си решение да стори това. За 19-годишната В.К. това е трето дете. Липсата на подкрепа от близките, безработния съпруг и безпаричието карат младото момиче да реши да изостави, макар и за временно отглеждане рожбата си. Благодарение на социалния работник на УАГБ „Майчин дом” Екатерина Христова, която от 12 години работи в Университетската болница и провежда превенция на изоставянето на деца в институции, момичето променя решението си. „В конкретния случай първото дете на майката е настанено в дом и въпреки че сега искат да си го вземат обратно, процедурата, затова е много сложна. Същевременно родителите отглеждат второто си дете, което е на 2 годинки, но средствата им са недостатъчни, тъй като таткото не може да си намери постоянна работа. Това е причината те да поискат да оставят за временно отглеждане третото си дете. Такава процедура обаче вече не съществува и в този случай щеше да се повтори ситуацията като с първото им дете, за връщането, на което сега се борят. Благодарение на фондация „За нашите деца” и организацията „Плетем, за да прегърнем дете” предотвратихме това да се случи като успяхме да съберем неща от първа необходимост, за да подпомогнем родителите. Предоставих детското легло на моята дъщеря, друга майка от Харманли ще изпрати количка, а и много хора от страната се включиха кой с каквото може, за да не допуснем бебето да бъде настанено в институция”, разказа Екатерина Христова.

Това не е изолиран случай, допълва тя. През 2015 година заявките за изоставяне на деца в „Майчин дом”, са били 33. 17 от тях обаче завършват с успешна превенция. Благодарение на Сдружение ”Да прегърнем дете” успяхме да подпомогнем девет от тези майки в първите месеци.

Статистиката за предходните години сочи, че през 2013 година заявките за изоставяне, са били 42, от които 4 с тежки увреждания, с невъзможност за отглеждане в семейна среда, а успешните превенции 22. През 2014г е имало 29 заявки за изоставяне, от които 3 деца са били с тежки увреждания, а превенциите 15.