Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Момиче е първото бебе за 2019 г. в болница Майчин дом

Първото бебе в университетската акушеро-гинекологична болница Майчин дом за 2019 г. е момиче, родено по естествен начин малко след 5.00 ч. сутринта в първия ден на новата година. Детето е трето в семейството, има две по-големи сестри и е с перфектно тегло от 3,100 кг. Последното бебе за изминалата 2018 г. е момче, родено по спешност с цезарово сечение, коментира завеждащият екипа на нощното дежурство в болницата д-р Светлозар Славов и добави, че работата през нощта срещу Нова година е била в обичайните си темпове.

Общо за 2018 г. в болница Майчин дом са родени 3 581 деца, което е по-малко, сравнено с миналата година, когато са били малко над 4 000. По данни на д-р Емил Гърчев, който ръководи медицинския екип в дневната смяна на 1 януари, тези данни отразяват общия спад в статистиката на раждаемостта на национално ниво, а Майчин дом продължава да бъде лидер по брой раждания в страната. По думите му средно всяко 14-то българско дете се ражда именно там, като болницата поддържа обичаен темп от средно 10 раждания на денонощие.

Майчин дом е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Тя е единствената АГ болница в България с комплексна услуга за женско здраве и профилактика на бременността,  включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове за диагностика на вродени генетични заболявания на плода, ръководени от Национална генетична лаборатория.