Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Момиче е 4000 бебе, родено в навечерието на Игинажден в Майчин дом

Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица.

В навечерието на големия християнски празник Игинажден в Университетската АГ болница Майчин дом се роди 4000-то бебе за 2014 година. „Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца.“ Някои от тези деца се надяваме идната година да проплачат тук, при нас, в най-голямата АГ болница в България“, заяви изп. директор проф. Виктор Златков. 4000 -то бебе е момиче  с перфектните мерки 3200гр. и 48 см.
   Въпреки, че младата дама превзе престижната „кота” 4000, и тази година момчетата имат превес над момичетата. В Майчин дом мъжките рожби родени до днес са 2064, а женските – 1936. От тях дошлите на бял свят двойки близнаци са 150, а тройките са 2.
„Една от причините за тези добри резултати са прекрасните условия, които постигнахме с реновирането на Родилна клиника. Инидивидуалните родилни зали, в които жените раждат, осигуряват необходимия им комфорт, индивидуалност и интимност за този най-важния момент от живота им. Високият професионализъм и отговорността не само на нашите лекари и акушерки, но и на целия помощен и административен персонал също има огромно значение, когато майките избират къде да родят”, заяви изп. директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков. Ако ражданията вървят с тези темпове в последните дни на годината, най-вероятно ще подобрим рекорда си от 2012 година, когато отчетохме 4131 родени деца в нашата болница, добави той. Същевременно вярваме, че предстоящото откриване, в началото на новата година, на напълно реновираната клиника за новородени ще ни помогне да запазим за дълго лидерските позиции на нашата болница в тази толкова обществено значима медицинска дейност.