Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Монголски възпитаници на български вузове на среща с президента Плевнелиев

в-к Tруд Над 60 монголци, завършили висшето си образование в България, плакаха за студентските си години, танцуваха и пяха вчера в Улан Батор.

Над 60 монголци, завършили висшето си образование в България, плакаха за студентските си години, танцуваха и пяха вчера в Улан Батор. Те се срещнаха с представителите на българската делегация, която е на тридневно посещение в Монголия.

„Синът ми се роди в София в „Майчин дом“, в България се запознах с мъжа ми и с много приятели. После се върнахме тук и направихме фармацевтична фирма, която сега е най-голямата и внасяме лекарства предимно от България“, сподели депутатката от монголския парламент Л. Ерденечииег. Тя се просълзи и разказа, че най-хубавите й години били в Студентски град и все още си спомня вкуса на големите пържоли, които е яла един път в годината – на 8 декември. Тогава имаше и банани и беше много хубаво, каза тя.

Естрадната певица Буянбат Церендорж с умиление си спомни преподавателите си в Консерваторията, но заплака като произнесе името на Ирина Чмихова. Именно нейния клас е завършила звездата на монголската естрада.

Колега, аз съм от „Пирогов“. Така уроложката Оюн Билек се представи на лекаря на президента Росен Плевнелиев д-р Шаламанов. Докторката е завършила медицина в София през 1980 г. и е специализирала в „болницата на народа“.

Всички улици на Улан Батор са украсени с български знамена, а на изхода на летището имаше огромен портрет на президента Плевнелиев. Държавният глава бе посрещнат с купичка кисело мляко, което е традиционна храна и в Монголия.

Днес се очаква да бъдат подписани различни споразумения между двете страни в областта на отбраната, земеделието и икономиката. В делегацията има над 40 представители на българския бизнес, като част от тях са представители на КРИБ.

Сантименти

Обичаме ракията и българите, бяха единодушни възпитаниците на българските висши училища. Над 500 монголци са завършили висшето си образование в България, а 3000 са специализирали. Висшистите са специалисти в минно-геоложкото дело, аграрните науки, естрадно и оперно пеене и др. Всички те сега заемат отговорни постове в азиатската държава.

А тук може да проследите репортажа на БНТ