Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Най-старата акушеро-гинекологична болница в България „Майчин дом“ празнува Бабинден

Днес празнуват всички лекари, които са избрали да се посветят на тази благородна професия, акушерки, които съпреживяват първи с майките тяхната най-голяма радост, медицински сестри и персонал, ангажирани със светостта на раждането.

“Майчин дом” е най-старата акушеро-гинекологична болница в страната и за нас това е повече от специален празник. Вече повече от 100 години болницата е еталон за грижа за жената и бебето. И това е така заради изключителния екип професионалисти, които са изцяло отдадени на тази благословена професия. Честит празник, колеги!”, доц. Иван Костов изпълнителен директор на “Майчин дом”  

През 1896 година, по идея на Княгиня Мария-Луиза, стартира строежът на „Майчин дом“, а с него и дългогодишната му история, която е в основата на стотици хиляди човешки съдби. Днес, повече от век по-късно, “Майчин дом” е синоним на живот, на сигурност, на доверие и професионализъм.

В началото на тази година бе открита и изцяло реновираната послеродова клиника на  “Майчин дом”. В най-модерното следродилно отделение в България, майките ще могат да се възползват от удобството на ремонтирания етаж, да получат професионални грижи и да бъдат в непосредствена близост до своите рожби.

“Професия като нашата, която се практикува ежедневно и денонощно, може да бъде много натоварваща и изморителна. Огромната отговорност означава още и огромен стрес. Затова при нас водещи са желанието и ентусиазма. Това не е просто професията, а призвание.”, коментира проф. д-р Асен Николов, Национален консултант по акушерство и гинекология, Началник Родилна клиника към “Майчин дом” и Ръководител на Университетска катедра по акушерство и гинекология “Майчин дом”.

„Домът на жените“, в който много от вас станаха майки, баби, лели, татковци, братя и сестри, днес празнува хората, без които животът на много от нас щеше да е доста по-труден, доста по-тъжен и на моменти дори невъзможен.

“Ролята на акушерките в “Майчин дом” е много важна. Ние се намираме най-близо до  майките и техните бебета. Ние сме до тях в трудните моменти, за да ги успокоим и да прогоним притесненията им. Ние сме до тях и в щастливите им мигове, за да споделим радостта от най-емоционалното събитие в техния живот.”, казва главната акушерка на “Майчин дом” Росица Георгиева.

Днес празнуват всички лекари, които са избрали да се посветят на тази благородна професия, акушерки, които съпреживяват първи с майките тяхната най-голяма радост, медицински сестри и персонал, ангажирани със светостта на раждането.

За миналата година най-много бебета в България са се родили в „Майчин дом“. Броят им е 3910.  В “Майчин дом” се намира и най-добрата Неонатологична клиника, която през 2017-а година е поела грижата за над 730 недоносени бебета, родени в болницата или приети от други родилни клиники. Завеждащият неонатологично отделение към “Майчин дом” и национален консултант по неонатология проф.  Боряна Слънчева е категорична, че първите 15-20 минути след появата на недоносено бебе са най-важни. “Майчин дом” разполага с най-добрите специалисти и отлично обучен екип. Това е най-правилното място за недоносените деца, защото грижите, които полагаме за тях са на най-високо ниво.”, казва проф. Слънчева.

“Избрах медицината още като студентка. Въпреки многото безсънни нощи и огромните усилия, които положих, си заслужаваше. Усмихнатите родители и здравите им деца са най-голямата награда за мен.”, споделя още проф. Слънчева.

Денят на родилната помощ е много специален и личен празник за всички акушер- гинеколози, но също така е ден, в който е хубаво да си припомним, че редовните профилактични прегледи са важни и препоръчителни за всяка жена. Ранното диагностициране на сериозни заболявания, каквито са онкологичните, е от решаващо значение.

В “Майчин дом” бе открита и единствената по рода си модерна лаборатория в България за провеждане на изследвания за различни заболявания, сред които е и “човешки папиломен вирус”, който е основен причинител на рак на шийката на матката.

Празникът ще бъде отбелязан в “Майчин дом” в понеделник (22 януари) със традиционния ритуал за измиване на ръцете на представител на болницата в Родилна зала.

Още веднъж честит празник! Радвайте се на живота!