Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

На какво се дължи ниската раждаемост в България?

Раждаемостта в България спада значително. Негативната тенденция се запазва стабилна вече години наред.

Все повече се качва и възрастта за първо раждане, посочват експерти. Така е най-вече в големите градове у нас, където жените избират да градят кариера и по-късно се решават да създадат семейство.

Повече за това, както и за усилията на медицинските специалисти в родилната зала – на Бабинден разговаряхме с проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ “Майчин дом“:

Димитър Абрашев: Кои са причините да намаляват ражданията като тенденция в България?

Проф. д-р Иван Костов: На първо място, според мен, това че България през последните години не се намира в най-доброто си икономическо състояние и младите хора не се чувстват стабилни и сигурни да създават семейства. Но има и други фактори – това че съвременната българка отлага във времето този момент със забременяването и раждането. Предпочита да прави кариера, да пътува. Различни са факторите. Това е тенденция, която касае цяла Европа. В много от развитите държави по света населението застарява, раждаемостта намалява. Повечето развити държави в Европейския съюз имат отрицателен естествен прираст. Така е и в Германия, например. Но, за съжаление, в България този проблем е доста сериозен. През последните години намаляваме с около 50 000 души на година.

Димитър Абрашев: Как да насърчим броят на ражданията?

Проф. д-р Иван Костов: Това е сложен въпрос и той трябва да бъде основен приоритет на нашите политици, защото те са тези, които управляват държавата и създават стимули. На първо място, разбира се, че трябва да се работи в посока на повишаване на доходите на населението. Различни са подходите. Медиите също са много важни и църквата е много важна. Аз вярвам много в силата на Българската православна църква. Другите вероизповедания също са от значение, но ние сме основно православно християнска страна.

Димитър Абрашев: И като говорите за насърчаване на броя на ражданията, да поговорим и за броя на абортите. Вие казахте, че той намалява, но цифрите показват, че все пак е висок.

Проф. д-р Иван Костов: За съжаление, все пак е висок. Когато говорим за аборти, трябва да кажем, че можем да ги делим на спонтанни аборти, аборти по медицински показания и аборти по желание.

Целият разговор на проф. д-р Иван Костов в студиото на „Директно“ с Димитър Абрашев по телевизия Bulgaria On Air, вижте във видеото.

Източник:  Bulgaria On Air