Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Нели Маринова: Акушерството е омайна професия

Изродила съм над 4000 деца за 43 години

Интервю на Нели Маринова, Старша акушерка на Родилна зала за в. Доктор. 

– Г-жо Маринова, във вашата лична практика колко деца сте изродили?
– На 65 години съм и вече 43 г. съм акушерка. Имаше години, когато сме имали по 20 раждания на ден. Броиха колко бебета съм изродила, когато получих наградата „Златните ръце“ на „Майчин дом“ през 2018 г. Тогава бяха 4000 бебета. Но когато станах старша сестра на Родилна зала, голяма част от времето ми е заета с администриране и ражданията, с които съм ангажирана, са по-малко.
Провеждаме Училище за родители и дни на отворените врати. За мен е удоволствие да водя част от заниманията. Минимум две трети от бременните, които посещават нашите лекции, раждат в „Майчин дом“.
– Помните ли първото раждане, на което сте била акушерка?
– Беше през втория семестър на първи курс от следването ми. Не помня лицето на майката и дори полът на детето, но няма да забравя емоцията, която преживях. Бях щастлива, че водя раждане. Може би причината да остана акушерка толкова много години е това първо раждане. Наистина, акушерството е омайна професия. Когато те завладее, реализираш себе си чрез нея. И сега изпитвам същата емоция.
Миналия петък останах до 3 ч. през нощта, за да изродя рожбата на лекарско семейство. Жената ми каза накрая, че заради това, което съм им обяснила по време на Училището за родители, те са променили болницата, в която първоначално са планирали да ражда. Те получиха това, което им обясняваме по време на лекциите.

В момента българската жена има достъп до информация от цял свят. Но на срещите, които осъществяваме в дните на отворени врати на „Майчин дом“, информираме професионално родителите какво точно да очакват. Затова те посещават с удоволствие тези училища и идват подготвени и много по-спокойни за раждането.
– Не са ли по-трудни и претенциозни информираните пациентки?
– Не. Защото всички колеги, които водим лекциите, обясняваме нещата последователно и такива, каквито са в действителност. Когато пациентката дойде и преживява това, което ние вече сме й разказали, тя е много по-релаксирана.
– Какво представлява акушерството в днешно време?
– Акушерството е медицина, а не бабуване, както е било в миналото. Потенциалът на акушерския и на лекарския екип в „Майчин дом“ е огромен. Въпреки демографския срив, в който се намира България, в нашата болница ежегодно новородените се увеличават. 3876 бебета се родиха през миналата година, със 181 повече от предходната. А днес стават 250 раждания от началото на януари 2020 г. Имаме близо 50% раждания със секцио не защото е „модерно“, а понеже повечето тежки случаи на патологична бременност от цяла България се изпращат при нас.
– Имате ли млади акушерки или всички са на пенсионна възраст?
– В Родилна зала работят и млади акушерки. Само четири сме в пенсионна възраст. Разбира се, нормално е да има текучество. Всеизвестна е разликата в заплащането между държавните и частните болници. Но когато една акушерка премине през нашата болница, тя винаги ще намери реализация и всеки ще я вземе на работа. Някои обаче чувстват, че „Майчин дом“ е тяхната болница и никога не я напускат.
– Остава ли ви време за вашето семейство и вашите деца?
– Имам само една дъщеря и причината за това е моята натоварена професия. Преди 3 години тя сподели пред близки хора: „Оставете мама да спре да работи. Аз нямах майка, поне внуците й да имат баба“. И понеже те заминаха в чужбина за пет години, затова бабата продължава да работи.
– Какво е вашето послание към младите родители?
– Да раждат поне по три деца, за да има прираст на населението. Ако бащата и майката имат само две деца, възпроизвеждат само себе си. Третото дете е важно за България. Стига раждаемостта е вървяла надолу, нека тръгне нагоре. Независимо че младото поколение напуска страната, много българи се връщат в родината си.