БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Нели Маринова по време на Детския базар на професиите: Да си акушерка е призвание

27.11.2017


Нели Маринова, старша акушерка в Родилна зала на Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“, участва в третото поредно издание на Детския базар на професиите в учебния корпус на Музейко. Тя разкри пред подрастващи предимствата и реалните очаквания към благородната професия акушерка.

По време на своята лекция Маринова разказа на учениците, че в България има огромно поле за развитие в тази професия за всички жени-лидери, които смятат, че представителите на нежния пол заслужават повече уважение и по-качествени здравни грижи, въпреки че в страната ни се практикува много по-различно от начина, по който работят повечето акушерки в Европейския съюз.

Децата научиха някои от предизвикателствата, пред които се изправят акушерките в работата си, като това кой е най-правилният подход към едно бебе, но и към жените, които не желаят да бъдат партньори в този двустранен процес на обгрижване. Подрастващите имаха възможността да се научат как се носи новородено, като Маринова им демонстрира с кукла как реално да го правят с техните братчета или сестричета.

Учениците проявиха уважение и засилен интерес към професията, като част от момичетата след лекцията дори казаха, че искат за вършат Медицинския университет и да станат акушерки.

Детския базар на професиите е част от проекта „Гордея се с труда на моите родители“, организиран от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.