Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Нели Маринова: Професията на акушерката е благородна

Интервю на Нели Маринова, Старша акушерка на Родилна зала, „Майчин дом“ за Радио „София“: 

Днес празнуваме Бабинден, а акушеро-гинекологичните отделения в страната и специалистите, заети в родилната помощ, имат професионален празник. В българската традиция „бабите“ или традиционните акушерки са били на особена почит в обществото.

Днес, в условията на отрицателен демографски прираст, е редно да изкажем своята благодарност към хората, които се грижат за това да се раждат здрави бебета. За съжаление тенденцията в страната е към все по-малко раждания с всяка следваща година – след бейби бума през 2009 година, когато са се родили близо 81 хил. бебета, броят им постепенно намалява като през 2018 вече са под 63 хил.

Бабинден е един от най-важните женски празници в българската традиция, а корените му са езически. На този ден се отдава почит на „бабите“ – възрастните жени в общността, които помагат новият живот да се появи на бял свят. Макар и ритуалите да варират в различните краища на страната, основните елементи на празника са 3 – къпане, благославяне и помазване на малките деца от бабата за здраве.

От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ  – на акушерките, гинеколозите, неонатолозите в България. Поводът беше отбелязан и в най-старата акушеро-гинекологична болница в страната „Майчин дом“.

Ритуално бяха измити ръцете на доц. Виолета Димитрова, началник на Клиниката по патологична бременност, както и на старшата акушерка на родилната зала – Нели Маринова.

Нели Маринова работи като акушерка в „Майчин дом“ над 40 години. С нейна помощ на бял свят са дошли над 4000 български деца, включително и такива, които днес вече работят като лекари в същата болница.

„Професията на акушерката е благородна. Тази професия или я упражняваш с цялата си душа и се отдаваш на нея, или не можеш да реализираш себе си като акушерка. Неповторима е професията на акушерката. Акушерството е неповторимо, то е магия“, казва Маринова. 

Чуйте цялото интервю на старша акушерка на Родилна зала Нели Маринова за Радио „София“ тук