Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Проф. Асен Николов: Над 4000 са новородените в УАГБ „Майчин дом” през 2016 година

ИА Фокус - Тази година отново имаме ръст на новородените в „Майчин дом”. Традиционно мъжките рожби са повече. И тази година е така.

Проф. Асен Николов, началник Родилна клиника в УАГБ „Майчин дом” в интервю за Агенция „Фокус“ за новородените през 2016 година

Фокус: Колко бебета проплакаха за първи път в „Майчин дом“ през 2016 година? Повече момичета или момчета се родиха през годината?
Проф. Асен Николов: Тази година отново имаме ръст на новородените в „Майчин дом”. Вече прескочихме бройката от 4000. Традиционно мъжките рожби са повече. И тази година е така. Родените при нас момчета са 2087.
Фокус: Какъв е броят на новородените спрямо предходни години?
Проф. Асен Николов: През 2015 година в нашата болница за първи път проплакаха 3970 деца. През 2014 година обаче счупихме собствения си рекорд за последните 15 години с 4131 новородени.
Фокус: На каква възраст българските жени най-често стават майки за пръв път и как се е променила тази тенденция през годините?
Проф. Асен Николов: Не може да се каже точно какъв е относителният дял на жените, които в днешно време раждат след 35-годишна възраст, в сравнение с преди 10-20 години, но е очевидно, че съществува такава тенденция. Причините са много и различни. Една от най-съществените е, че в динамично ни общество жената търси професионална реализация, гради кариера, отделя много повече време за образователния си ценз, което отнема време и първата бременност настъпва късно. Като критерий за тази късна възраст ние считаме годините около 35. От чисто медицинска гледна точка след тази възраст се приема, че съществуват по-големи рискове за усложнения по време на бременността.
Фокус: Колко случаи на недоносени бебета имахте през 2016 година? Какви са причините за недоносване на бебетата и какви специални грижи полагате за тях?
Проф. Асен Николов: Преди всичко трябва да уточним, че „Майчин дом” е болницата с най-голямата в страната Клиника по неонатология. Когато говорим за брой недоносени бебета при нас, трябва да се има предвид и друг фактор, че тук са съсредоточени голям брой патологични бременности. През 2016 година децата, родени с ниско и екстремно ниско тегло в „Майчин дом” са 741, като 27 от тях са с тегло под 800 грама. Една от причините за преждевременното раждане е свързана с проследяването на бременността. Има жени с инфекции, които не се хващат навреме, което може да е причина за преждевременно раждане, тъй като те водят до преждевременно спукване на околоплодния мехур. Друга причина за преждевременните раждания са някои хронични заболявания, при които се преценява, че плодът е застрашен и е необходимо да се прекъсне бременността, но в оптималния срок, разбира се, както за майката, така и за бебето. Има заболявания, които са свързани и със самата бременност – преемкламсията е такава. Винаги се търси балансирано решение и за двете страни. Асистираната репродукция също носи рискове, тъй като до нея прибягват жени в по-зряла възраст и обикновено с доказани затруднения по отношение на забременяването и износването на плода. При тях често е налице двуплодна бременност, която сама по себе си е рискова.
Фокус: Колко близнаци и тризнаци се родиха в „Майчин дом“ през годината? Какво е специфичното при тези раждания?
Проф. Асен Николов: Двойките близнаци са 145, а тризнаците – 5. На практика около 75% от многоплодните бременности завършват с раждане преди 37 г.с. Бебетата са не само по-малки по ръст и тегло в сравнение с едноплодните бременности завършили в същия срок, но и често са значително по-незрели. Това създава сериозни проблеми в ранния неонатален период, породени от незрялостта на основни жизненоважни системи – дихателна, сърдечно-съдова, нервна и други.
Фокус: Разполагате ли с нужната апаратура, за да се грижите за новородените в „Майчин дом“?
Проф. Асен Николов: Оборудването на неонатологично интензивно звено е скъпо начинание и много от болниците нямат този финансов ресурс. В момента по линия на „Българската Коледа“ и други благотворителни инициативи все пак средното ниво на техническо обезпечаване в неонатологията е сравнително добро. Клиниката по неонатология разполага с необходимата техника, кувьози и друга апаратура. Но само техниката не е достатъчна, нужни са и специалисти, които да работят с нея. За радост в „Майчин дом” работят най-добрите.
Фокус: Колко бебета се родиха в празничните дни?
Проф. Асен Николов: На връх Коледа се родиха 4 бебета – 3 момиченца и 1 мoмче.
Биляна ИВАНОВА