Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Проф. Боряна Слънчева за проблемната мода на късното раждане и лекотата да оставиш дете у нас

BIT - Сред последствията от тези тенденции са и раждането на все повече недоносени деца.

Демографската криза е един от най-големите и актуални проблеми на Стария континент и България далеч не прави изключение от правилото. На фона на драстичното намаляване на раждаемостта у нас, раждането на все повече недоносени бебета и буксуващите процедури по осиновяване, днешният ни гост – проф. Боряна Слънчева, ръководител на неонатологичната клиника в „Майчин дом“, е посветила кариерата си на това да дава шанс на новия живот.

В еМисия България тя изтъкна като една от причините за категоричния спад на раждаемостта и проблемите при и след раждането факта, че възрастта за раждане на първо дете у нас се е качила значително, като над определена възраст често второто или трето дете не стоят на дневен ред, защото за тях няма време.

Има редица социални фактори, като трудността да се издържа финансово едно семейство, залагането на кариерата от страна на жените, но не на последно място и самата мода да се ражда по-късно и използването на асистираната репродукция, които дават надежди, че това може да се случи на всекиго, посочва тя.

Рисковете за майката и детето след 35-годишна възраст обаче значително се качват – по-трудно раждане, секцио, усложнения и малформации, а жената е програмирана с определен брой яйцеклетки, които се отделят в рамките на живота й, напомня специалистът. Асистираната репродукция, по думите й, също крие своите рискове.

Сред последствията от тези тенденции са и раждането на все повече недоносени деца, като процентът на екстремно недоносените бебета категорично нараства.

Какви са лекарските подвизи в грижата за родените под 1000 г и имат ли българските болници нужните технологии – вижте и в репортажа по време на разговора:

Междувременно статистиките показват, че докато все по-малко деца се осиновяват от български семейства, все пак има и положителна тенденция – техният брой се увеличава при чуждестранните двойки, които обикновено нямат проблем с етническия произход или наличието на здравословни проблеми или увреждания у детето.

Възможността да се остави едно дете е изключително лесна в България, без никакви ангажименти дори от страна на семейство с брак. Голяма част от родителите пък оставят децата си без да подпишат документ за пълно осиновяване, което затруднява изключително много процеса, обяснява д-р Слънчева.

При три отказа за осиновяване в България, детето може да се предложи вече за международно осиновяване. Много чужденци избират българчета и защото в техните страни процедурата е още по-трудна.

Чуйте подробности в разговора с проф. Боряна Слънчева във видеото