БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Проф. Виктор Златков с приз „Най-добър мениджър 2015”

12.11.2015


На специална церемония в аулата на Александровска болница днес с приза „Най-добър мениджър 2015” бе удостоен изп. директор на СБАЛАГ „Майчин дом” проф. Виктор Златков. Още 11 награди бяха връчени в кампанията „Млад медик“, организирана от в. „Стандарт“, Дарик радио и Министерство на здравеопазването с подкрепата на Канал 3, в. „Доктор“ и Агенция „Блиц“. Събитието уважиха зам.-министърите на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Адам Персенски, зам.-министърът на образованието Николай Денков, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова-Проданова, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, Милка Василева – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, академици, лекари, специализанти и медицински сестри.

„Изненадан съм, но щастлив от това признание, каза при връчването проф. Златков. Тази награда не е само за мен персонално, но и за административния и лекарски екип, с които заедно през последните 7 години успяхме да върнем лидерските позиции на „Майчин дом.” Основните критерии за оценка на номинираните болнични директори бяха липсата на обвързващи договори за специализация, брой лекари под 40 години, назначени на трудов договор, както и специализанти. Внедрени високоспециализирани дейности за последните пет години и липса на парични задължения на болницата.

Главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова отчете постигнатите резултати в кампанията. Най-големият успех на „Млад медик“ бе, че здравното министерство пое ангажимент да покрие държавната таксата за обучение от 180 лева на всички специализанти, които са учили по старите правила. Също така в закона за лечебните заведения бяха заложени промени, с които специализантите ще могат да получават пари от касата за работата си. Трима млади лекари и три медицински сестри получиха годишни стипендии по 400 лв. на месец, осигурени от „Новартис“. 

Номинацията за млад медик от „Майчин дом” бе на д-р Петя Радулова от Клиниката по неонатология. Конкуренцията в тази категория бе жестока. Нейната кандидатура се представи достойно, като ръководството на болницата се надява, че новата методика за лечение на недоносени с азотен окис, която тя прилага в клиниката, ще се развива и усъвършенства, за да има здрави деца и щастливи родители.