Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Проф. д-р Асен Николов от „Майчин дом“: Новият живот е по-силен от страха

„Майчин дом“ получи дарение от 100 000 лева от Пощенска банка

Интервю на проф. д-р Асен Николов, Началник на Родилна клиника за Dnes.bg:

Най-голямата и най-старата аушеро-гинекологична болница у нас „Майчин дом“ получи дарение от 100 000 лева от Пощенска банка. Благородният жест от страна на бизнеса ще позволи на лечебното заведение да се снабди с необходимите предпазни средства и материали в борбата с Covid-19.

Проф. Николов, как фунционира най-голямата АГ болница в страната в условията на пандемия от разпространението на коронавирус?

За нас най-важното нещо е да осигурим безпроблемното медицинско обслужване на бъдещите майки, ражданията и новородените бебета. И с дарението, което получихме от Пощенска банка, ще успеем да си набавим още предпазни средства и медицински консумативи, които ще ни позволят да работим ефективно и защитени. Екипът ни работи в трудни условия, защото това на практика е първа линия на медицинско обслужване в условията на епидемията. Взели сме всички необходими мерки за това, които са свързани с дезинфекция и предпазни дейности. С новия живот не могат да се правят компромиси. Той е по-силен от страха. От началото на годината до момента при нас са се родили 954 бебета. Били сме до техните майки в този важен и съкровен момент. Независимо от трудностите и предизвикателствата, които представя пред нас извънредната ситуация, екипът ни продължава да работи.

До колко болницата е подготвена за работа в тази ситуация?

Светът не беше подготвен, но здравната система и лечебните заведения в България бързо трябваше да го направят. Естествено, болница „Майчин дом“ положи всички усилия в най-кратък срок да се презаредим и пренастроим съобразно предизвикателствата, които постави развитието на епидемията. За нас е много важно, че подкрепата, която получаваме от бизнеса и лично от физически лица като дарения е факт. Благодарни сме на всички дарители, които въпреки задаващата се финансова криза са отделили средства за подпомагане на болницата. Едно от последните дарения е на Пощенска банка в размер на 100 000 лева, с които ще осигурим част от така необходимите предпазни средства за медицинския екип и за дезинфектанти, за да имаме възможност да продължим своята работа.

Какво бихте казали на бъдещите майки и родилките, на жените които имат нужда от гинекологична помощ?

Министерството на здравеопазването изготви препоръки към бременните жени във връзка с разпространението на COVID-19 в България, с които тя могат да се запознаят. Когато са в добро здраве, чувстват се добре, нямат симптоматика и просто спазват ограниченията и препоръките на извънредното положение, могат да се възползват от времето, което имат у дома, за да се погрижат още по-добре за здравето си, да се ,подготвят за този вълнуващ момент на родителството. При наличие на оплаквания, произтичащи от бременността, да се свържат по телефона с лекаря, който проследява бременността им, за да получат указания от тях. Ако почувстват грипоподобна симптоматика, имат температура или усетят друго неразположение да се свържат с личния си лекар.

Ние в СБАЛАГ „Майчин дом“ поемаме и неотложните гинекологични процедури и операции. Дейността ни е реорганизирана, така че да не се преустановяват спешните акушеро-гинекологични дейности, както и тези свързани с грижите за новородените бебета. Екипът ни е до пациентите, както винаги е бил. Независимо от естествените притеснения на пациентите в тази ситуация е важно те да знаят, че ние продължаваме с много голям професионализъм и внимание и да се грижим за тях.

Визитка

Проф. Асен Николов е специалист акушер-гинеколог в София с над 30 години опит. Завършва Медицински университет в София. Работи като акушер-гинеколог, началник Родилна зала и Началник Родилна клиника на СБАЛАГ „Майчин дом“  и едновременно последователно като асистент, доцент и професор към МУ – София.

Проф. д-р Николов е председател на Българско дружество по акушерство и гинекология и член на Българския лекарски съюз, Съюза на българските медицински специалисти и Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Проф. Николов е Главен координатор на експертния съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазването.