БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Проф. д-р Боряна Слънчева получи Почетния знак на Президента на Република България

19.10.2021


В Деня на българския лекар началникът на Клиниката по Неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“ проф. д-р Боряна Слънчева получи на официална церемония Почетния знак на Президента Румен Радев. Отличието ѝ беше връчено като признание за работата ѝ като изявен педиатър и водещ неонатолог със заслуги към детското здравеопазване, и приноса ѝ за реализиране на дарителската инициатива под патронажа на Президента „Българската Коледа“.

Удостоени с Почетния знак на президента са и изявените здравни специалисти проф. д-р Пенка Переновска, проф. Мая Кръстева-Вилмош, проф. д-р Виолета Йотова, проф. д-р Добрин Константинов, проф. д-р Стефан Стефанов и д-р Георги Узунов. „Уважение и признателност заслужават всички медици, посветили живота си на тази трудна и свята професия, в основата на която са залегнали най-висшите морални ценности. Освен да лекуват, мисията на лекарите е да дават вяра, да връщат надеждата и да гарантират бъдещето на българската нация“, заяви на церемонията президентът и изрази признателност пред отличените медици за активната им работа за реализацията на инициативата „Българската Коледа“.

Проф. д-р Боряна Слънчева е специалист по педиатрия, неонатология и здравен мениджмънт. Професор по неонатология към Катедра по акушерство и гинекология към МУ – София. Ръководи Неонатологичната клиника към Университетска болница „Майчин дом“ – София. Автор е на над 85 научни труда в специализирани медицински научни издания. Два пъти е носител на почетната диплома „Лекар, на когото българите вярват“, съответно за 2012 г. и 2015 г.