Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Проф. д-р Иван Костов: И двете ми деца се родиха по нормален път

Най-добрата възраст за раждане е между 20 и 30 години

Интервю на проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ за в. Труд

Последните два месеца са особено плодоносни за проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на най-голямата АГ болница не само у нас, но и на Балканите – СБАЛАГ “Майчин дом”. През декември той получи приза “Лекар на годината” на Софийската лекарска колегия, а преди два дни – наградите “Добра болница” и “Най-добър мениджър”, раздадени за първи път от Центъра за защита на правата в здравеопазването и други пациентски организации.

Преди броени дни, на Бабинден, професорът откри изложба “Историята на Майчин дом в снимки и документи”, която може да бъде разгледана в обновеното централно фоайе на болницата. Тя разказва историята на лечебното заведение от откриването му преди 117 години до днес. Дело е на съвместната работа между екипа на акушеро-гинекологичната болница и Държавна агенция “Архиви”. Лично проф. Костов се е ровил повече от година, за да изнамери малко известни документи за най-ранната история на болницата. Акцент са единствените запазени кадри от деня на откриването на сградата, станало на 19 ноември 1903 г. “Използвам да благодаря лично на доц. д-р Михаил Груев, който ни предостави всички възможни документи от Държавния архив – казва проф. Костов. – “Майчин дом” заслужава тази изложба, защото има интересна съдба. Създаден е от княгиня Мария Луиза, която дарява цялата си зестра за построяването му. През Втората световна война болницата е евакуирана в Долни Дъбник. Намерихме документи, в които всичко е описано – до броя марли. После е върнато обратно. Ето как е работила системата преди 80 години – можем само да се поучим.”

Какво е за професора да управлява такава голяма и с дълга история болница?

“Голяма отговорност и в същото време огромно удоволствие, защото в нея работят прекрасни хора, ражда се живот, има много усмивки, щастие. Миналата година имаме 3800 бебета Направени са и над 4300 гинекологични операции. Спасяваме много жени, даваме им здраве, но най-хубавото е, когато се чува детски плач. Всеки ден се раждат по 15-ина бебета, в болницата обикновено има над 100 новородени едновременно, което е радостно усещане.” Колкото до кадрите, които не достигат в цялата страна, проф. Костов засега е спокоен.

Цялото интервю четете в онлайн изданието на в. Труд – www.trud.bg.