Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Проф. д-р Иван Костов: „Майчин дом“ наложи възможно най-висок стандарт на работа в ситуация на пандемията с Covid-19

Пандемията даде възможност на екипа ни отново да затвърди високата експертиза,  която даваме на пациентите ни

 

Проф. Костов, какви са последните научни данни за влиянието на SARS-CoV-2 при бременните жени и има ли някакво влияние върху тези с гинекологични проблеми?

 

Бременността е деликатно състояние, при което общият имунитет на жената е намален и тя е по-податлива на инфекции и вируси. На фона на оскъдната информация за болестта в началото на пандемията ние трябваше да вземем бързи мерки за ограничаването на вътреболничното разпространение на вируса. Наложена бе сериозна организация на една от най-модерните сертифицирани лаборатории за PCR за тестване за изолиране на RNA на SARS-CoV-2, която е Националната генетична лаборатория намираща се в болницата, за да се осигури PCR тестуване на пациентите, а при прием по спешност да се прилага бърз тест.

 

Организира се приемен кабинет, реанимационна и операционна зала извън болничния стационар, като се раздели и болничният поток от пациенти. Екипът задължително ползва високозащитни респираторни маски и облекло при обслужване на рискови пациенти.  Прилагаме дезинфекционен режим с трикратно основно почистване на болничната среда, оборудването и въздуха.

 

Приложихме нов висок стандарт на предоставяне на акушеро-гинекологична и неонатологична услуга, което предотврати вътреболнична инфекция до момента. Предлагаме на Министерството на здравеопазването разработения стандарт, който да се ползва и от останалите акушеро-гинекологични болници у нас.

 

В същото време в началото на кризата имаше един сериозен спад по отношение на плановия прием и операции, което се отрази финансово на болницата. Благодарим на министерството и на държавата за това, че ни осигуриха финасова стабилност, като ни гарантират 85 % от приходите, независимо от трудните условия и намалелия пациентопоток. Това позволи на болницата да не изпадне във финансови затруднения.

 

Завършихме 2019 година с положителен финансов резултат без никакви задължения към фирми и контрагенти, като за пореден път „Майчин дом“ е лидер по раждания и операции в страната, което се дължи на професионализмът на екипа.

 

По отношение на кризата, тук е мястото да изкажа и своите огромни благодарности и признателност към всички фирми и партньори, които ни подадоха ръка. Получихме безвъзмездна помощ от кампанията на Българския лекарски съюз, от „Пощенска банка“, от „Борика“, от „ПУДООС“, от „Гравис България“, Фондация „Лъчезар Цоцорков“, „Елит Груп“, „ДВН – Галина Йорданова“, „Лидера Трейдинг“, „Терра Лизинг“, „Каралина 89“, „Вега Медикал“, „Орбико България“, „Венчър Екуити България“ и редица хора, които дариха от личните си средства. Част от тях са Георги Костурков, Владислав Янков, Цветомир Йорданов, Искър Искров и Пола Найденова, Йолина Ценкова, Радослав Зарков, Ива Шишева и много други. Благодаря, че ръка към нас протегнаха и кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на парламента Цвета Караянчева и митрополит Антоний, които са представители на Настоятелството на болницата.

 

Колко случая има в България до момента и какви са наблюденията ви върху тези жени и деца? Как протича при тях? Прекарват ли го по-леко и по-бързо, например? Има ли стигнали до болнично лечение?

 

До момента имаме родили няколко жени с доказана инфекция с Covid-19. Използвам случая да благодаря на УНСБАЛСМ „Пирогов“ за партньорството. Някои от тези жени бяха преведени след раждането в „Пирогов“, като бебетата останаха при нас в „Майчин дом“. Доказа се, че вирусът не преминава през плацентарната бариера т.е. бебетата, които останаха при нас не са вирусоносители. Разбира се, ние проследихме нашите родилки до момента на изчистването им от инфекцията. Екипът, който се грижи за тях е мултидисциплинарен.

 

Стана ясно, че вирусът не се предава през плацентата на плода, но предава ли се чрез кърмата?

 

Наскоро Световната здравна организация съобщи своята позиция относно кърменето на новородени от майка, която е доказан вирусоносител на Covid-19. Няма достатъчно доказателства, които да отхвърлят възможността новороденото да бъде кърмено от родилката, а също така не е установен и риск от предаване на вируса чрез кърмата от майката към бебето.

 

Какви са съветите към родилите, които са заразени, но не са болни – не проявяват симптоми?

 

На първо място съветът ми е, да не прекъсват връзката с акушер-гинеколога, който следи бременността, защото всеки случай е индивидуален. При асимптоматичните случаи на потвърдена Covid-19 инфекция или пък при случаите, които се възстановяват от леко протичане на инфекцията, следва бременните да бъдат мониторирани на всеки 4 седмици чрез ултразвуково изследване, за да се оцени феталният растеж на плода.

 

Обикновено различни кампании с безплатни прегледи или други инициативи напомнят за някои от най-социално значимите заболявания, включително в гинекологията и женското здраве. Имаше ли такива, които бяха пропуснати покрай извънредната ситуация?

 

Всъщност, извънредното положение и пандемията с Covid-19 ни завариха в кампанията за безплатни профилактични прегледи за ендометриоза в партньорство с ЕндоМарч и Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“. За съжаление, не успяхме да завършим кампанията. През месец май беше Световния ден за борба с рак на яйчника. Обикновено, около този ден също се организират подобни безплатни профилактични прегледи. Това също е едно от социално-значимите заболявания, които нямат ясна изразена симптоматика и много често рака на яйчника се диагностицира твърде късно.

 

Да припомним кои са тези заболявания?

 

Освен тези две заболявания, сред социално значимите е и ракът на гърдата, рак на маточната шийка и много други. В Медицински център „Майчин дом“ имаме контактно термографско изследване за ранна диагностика на рак на млечната жлеза, което внедрихме към края на 2018 година и преглеждаме над 2000 жени годишно. Част от тях биват пренасочвани за операции в болницата.

 

Друго такова заболяване е рака на маточната шийка. Съвсем наскоро получихме от нашите партньори от Вега Медикал и нов иновативен уред за изследване на новообразувания при шийката на матката. Уредът се казва ZedScan и използва електрическа спектроскопия, за да осигури обективна оценка на цервикалната епителна тъкан, като открива над 98% от промените в клетките, водещи до злокачествени заболявания на шийката на матката.

 

Фокусът върху тези заболявания трябва да бъде върху превенцията и профилактичните прегледи. В „Майчин дом“ предоставяме пълен комплекс от медицинска услуга по отношение на онкогинегологичните заболявания и апелираме към пациентите да не отлагат прегледите си, независимо в какво положение се намираме. Всяко отлагане може да повиши рисковете, свързани с дадено заболяване.

 

Навлиза ли щадящата лапароскопска хирургия все повече в гинекологията. Преди около година в „Майчин дом“ заработи робот Да Винчи, с което болницата стана второто държавно лечебно заведение, разполагащо с тази роботизирана хирургична система. Какви са резултатите от работата с него година по-късно?

 

Роботизираната платформа Да Винчи работи на пълни обороти. Десетки жени са оперирани, включително вече и жени от чужбина. Роботът е златен стандарт в областта на дълбоката ендометриоза, големите миоми и най-вече в областта на онкогинекологията. Започваме да работим сериозно и в посока на урогинекологията. Всички случаи със стерс инконтиненция, вродени аномалии и други.

 

Какви са последните нововъведения в „Майчин дом“?

 

Медицината върви с доста сериозни крачки напред и това ни мотивира да го правим и ние. Вече споменах за Националната генетична лабория, в която се извършват много неща, касаещи акушеро-гинекологията, генетиката на плода и феталната морфология. Това е една изключително интересна област, която търпи сериозно развитие.

 

Клиниката ни по неонатология е една от най-добрите в страната и е оборудвана с най-новите неинвазивни технологии в грижата на новородените и недоносените бебета. С тези технологии прогнозите за развитието на децата са значително по-добри и не се очакват сериозни увреждания.

 

Отделно, в медицински център „Майчин дом“ се сформира един мултидисциплинарен екип, който поема женските консултации на пациентите и обхваща спектър от множество терапевтични направления, свързани с майчиното и женско здраве. Към екипа се присъединиха гастроентеролог, нутрициолог, колега по алтернативна медицина.

 

В края на миналата година получихте приза „Лекар на годината“ от Столичната Лекарска колегия на Българския лекарски съюз. Признанието е голямо, но в същото време е придружено и с още по-голяма отговорност, особено сега в условията на пандемия.

 

Наградата „Лекар на годината“ е резултат от работата на целия екип на „Майчин дом“, от професионализма на всички колеги и себераздаването на лекарите и акушерките. Считам, че наградата е обща и оценява качеството на медицинската дейност на цялата болница. Пандемията даде възможност на екипа ни отново да затвърди високата експертиза, с която посрещаме пациентите си. За пореден път доказахме, че независимо от обстановката, в която се налага да работим, качеството на грижите за нашите пациенти остава на високо ниво и затвърждаваме лидерските си позиции в страната и на Балканите.

 

Източник: „Лекарите, на които вярваме“ 2020, в. „24 часа“