Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Първите дами на Полша и България посетиха „Майчин дом“

Поводът за гостуването беше наскоро въведената в болницата и България иновативна технология за ранна диагностика на рак на гърдата

 

Няколко дни след като „Майчин дом“ отпразнува 115 години от своето откриване по инициатива на тогавашната българска първа дама Княгиня Мария Луиза, болницата отново посреща две първи дами. Агата Корнхаузер-Дуда (президентша на Полша) и съпругата на президента Румен Радев Десислава Радева, се срещнаха с управителите на МЦ „Майчин дом“ д-р Иван Диков и д-р Мирослав Георгиев, за да им бъде представена иновативна технология за ранна диагностика на рак на гърдата, която се въвежда за първи път в България. Технологията, разработена и патентована в Полша, се прилага пилотно у нас в Медицинския център към болницата.

Методът се основава на контактна термография с течни кристали, която е напълно безвредна технология за първоначален скрининг, подходяща за жени, които не са претърпявали лечение във връзка с това заболяване досега. Тя позволява да бъдат открити образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие, с размер от едва 3 мм, а резултатите се получават в рамките на само няколко минути, анализирани от изкуствен интелект. 

     

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените и е на второ място като причина за смъртност при тях. България е на първо място по заболеваемост в Европа.

Диагностициран в ранен стадий, ракът е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези. Всички участници в срещата се обединиха, че за профилактиката и важността на прегледите трябва да се говори, за да може и хората да инициират изследвания, особено ако попадат в рискови групи.