Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Първото бебе за 2021 година в СБАЛАГ „Майчин дом“ е момченце

Днес първото бебе, което проплака в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ за 2021 г., е момченце. То се роди в 5:28 часа на първия ден от новата 2021 година по естествен път и е с класическите мерки 3,650 кг и 52 см. Заедно с щастливата майка са в отлично здраве и благодарят на дежурния екип под ръководството на д-р Ирена Шикова и акушер Евелина Първанова. Общо за 2020 година в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ са родени 3576 бебета и болницата отново е първенец по брой раждания в България.

Последното бебе за 2020 година е момиченце и проплака в последните часове преди полунощ. Момиченцето тежи 1 300 гр. и 41 см., родено със спешно секцио и в момента е в стабилно състояние. В новогодишната нощ в родилна зала бе екипът на д-р Валери Иванов, д-р Ирена Шикова и акушерка Емилия Аспарухова, неонатолог Таня Праматарова, анестезиолог д-р Георги Пенев и акушерки Стефка Томова и Жени Милева. За последния ден на 2020 година в болницата са се родили общо 6 бебета.

СБАЛАГ “Майчин дом” е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Тя е единствената АГ болница в България с комплексна услуга за женско здраве и профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове за диагностика на вродени генетични заболявания на плода, ръководени от Национална генетична лаборатория.