Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Румяна Савова, СБАЛАГ „Майчин дом“: Обредността и поверията на Бабинден идват от времената, когато ролята на акушерката е изпълнявана от възрастни жени

Интервю на старшата Акушерка на детско интензивно отделение, Клиника по Неонатология в „Майчин дом“ Румяна Савова за Агенция „Фокус“:

Обредността и поверията, свързани с Бабинден, идват от далечните времена, векове назад, когато ролята на акушерката е изпълнявана от възрастни жени, които са помагали при ражданията. Това каза Румяна Савова, старша акушерка на Детското интензивно отделение в Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Бабинден. „По традиция, в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ ние отбелязваме Бабинден на 21 януари“, посочи тя. По думите ѝ това е датата, която през 1951 г. е обявена за Ден на родилната помощ у нас. В този смисъл това е професионален празник на акушерките и акушер-гинеколозите.

„Обредността и поверията, свързани с Бабинден, идват от далечните времена, векове назад, когато ролята на акушерката е изпълнявана от възрастни жени, които са помагали при ражданията. Ето защо и Бабинден е свързан с професионалния празник на акушерите и акушер-гинеколозите. Запазени и до днес, поверията гласят, че денят е свързан главно с желанието да се засвидетелства уважение към възрастните жени, които назад във времето са „бабували“ на родилките и са давали живот на техните рожби“, каза още Савова.

Какво още сподели старшата Акушерка на Детско интензивно отделение, Клиника по Неонатология в „Майчин дом“ Румяна Савова, четете в интервюто за Агенция „Фокус“