Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

СБАЛАГ “Майчин дом” отново стартира кампания за безплатни прегледи за инконтиненция, старчески изменения на влагалището и вулвата, атрофия в областта на репродуктивните органи от 16 октомври 2023 г.

Поради огромния интерес подновяваме безплатните консултации за инконтиненция.

 

Консултациите ще се извършват в периода от 16-и октомври до 30 ноември 2023 г. от изпълнителния директор на болницата проф. д-р Иван Костов, дмн

 

Стрес инконтиненцията е широко разпространен проблем, който се среща при жени от различни възрасти, но за който не се говори поради чувство за неудобство и срам. По данни на Световната здравна организация, хората, които се оплакват от неволното изпускане на урина, са над 100 милиона. При родилите по естествен път жени 15 на сто след време имат проблеми със задържане на урината.

 

Неволното изпускане на урина се нарича стрес инконтиненция и се причинява най-често от повишено налягане в корема. То може да се прояви при рутинни ежедневни дейности, включително спортуване, вдигане на предмети, дори кихане.

 

Поради атрофия, нерядко може да се появява кръвенисто зацапване, което да доведе до тревога у пациента и ненужни кюретажи. До 50% от жените в менопауза страдат от атрофичен вагинит, но едва ¼ от тях търсят лекарска помощ.

 

Вагиналната атрофия, нар. още атрофичен вагинит, е закономерно явление в процеса на стареене, което се среща при много жени. В резултат на пониженото ниво на естроген, се намалява кръвоснабдяването на влагалищните стени, те изтъняват и губят своята еластичност. Лигавицата на влагалището губи своята естествена лубрикация, това води до чувство на сухота, зачервяване, възпаление, дискомфорт и чести цистотоподобни явления.

 

За безплатните консултации можете да се запишете всеки работен ден от 13:00 до 15:00 часа на телефон 02/ 9172 233, консултациите ще се извършват от 9:00 до 11:00 ч. Всяка дама, която проявява симптомите, описани по-горе, ще бъде консултирана след предварително записване на час.