Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

СБАЛАГ „Майчин дом“ празнува 118 години от създаването си

Най-старата и най-голяма специализирана акушеро-гинекологична болница на Балканския полуостров е открита на 19 ноември 1903 г. в присъствието на Цар Фердинанд, депутати, дипломати, министри, духовенството и граждани

 

Името на “Майчин дом” е символ на висококачественото майчино и детско здравеопазване в България с най-сложните медицински случаи от цялата страна. Средно всяко 14-то българско дете се ражда в „Майчин дом“, като болницата продължава да бъде лидер по брой раждания и гинекологични операции на годишна база. Освен това, “Майчин дом” е и еталон за лидер в развитието на медицинската наука и практика като база за разработване, клинично изпитване и прилагане на съвременни високоефективни методи, технологии и роботизирани хирургични системи за диагностика и лечение в майчиното и женското здраве.

 

Това е болница с вековна история и много интересна съдба, като започнем от създаването ѝ от Княгина Мария – Луиза, което е един благороден акт – тя подарява цялата си зестра, за да се създаде един Матернитет и по този начин България в самото начало на 20-ти век да има своята болница за майчино и детско здраве.”, разказва изпълнителният директор проф. д-р Иван Костов, д.м.н.

 

Идеята за първата специализирана акушеро-гинекологична болница на Княгиня Мария-Луиза започва да се реализира през далечната 1896 г., а официалното откриване на първата специализирана акушеро-гинекологична болница Майчин дом „Княгиня Мария-Луиза“ се осъществява на 19 ноември 1903 г.  В началото болничният персонал се състои само от трима лекари, две аку­шерки, още толкова сестри и де­сетина други служители.

 

Именно в „Майчин дом“ се извършват първите операции като налагането на акушерски щипци и екстрахирането на плода, а за да се извърши цезарово сечение е трябвало да се иска разрешението на кмета на столицата! Повече от 20 хиляди български лекари са се обучили в „Майчин дом“ и са овладели принципите и стандартите на майчиното здравеопазване. Възпитаници на първата университетска специализирана акушеро-гинекологична болница полагат основите на най-големите акушеро-гинекологични отделения и болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и в почти всички големи градове.

 

“В “Майчин дом” в момента работят над 200 акушерки и над 100 лекари, имаме близо 4000 раждания за миналата година и над 5 000 гинекологични операции. При нас се намират и ключовите катедри към Медицински университет София – по акушерство и гинекология, по анестезиология и реанимация, генетика, неонатология“, допълва проф. Костов.

 

Само за първите 10 месеца от годината в болницата са проплакали повече от 2700 бебенца и са проведени повече от 120 операции с високотехнологичната роботизирана хирургична система “Да Винчи”. В най-новото COVID отделение са излекувани над 300 пациентки и са се родили над 60 здрави бебета.

 

За мен е чест и гордост да работя с колегите, които според мен са най-силният екип в нашата специалност. Наше задължение е да работим в посока болницата да постига все по-високи резултати. А резултатите на „Майчин дом“ надминават тези на средноевропейските болници.“, подчертава проф. Костов, който най-сърдечно поздравява своите колеги със 118-годишнината на “Майчин дом”. 

 

По повод днешния празник „Майчин дом“ Ви кани да станете част от виртуалната визуална библиотека на болницата, като изпращате ваши снимки от раждането, изписването или престоя ви в университетската акушеро-гинекологична болница. Изпращайте снимки от близкото и далечно минало на адрес: pr.maychindom@gmail.com. Идеята е да обединим всички пациенти, за да направим пълен албума на спомените от „Майчин дом“. Защото сърцето на болницата са хората –  нашите неуморни специалисти и вие, нашите безценни пациенти!

 

Благодарим Ви за доверието!