БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Сдружение „Да прегърнем дете“ помага на майки да не изоставят децата си

04.08.2016


Три поредни години социалният работник на болницата Екатерина Христова, която работи по превенция на изоставянето, проследява броя и процесите при изоставените деца в „СБАЛАГ – Майчин дом“. Така се ражда идеята за създаването на Сдружение „Да прегърнем дете“. Статистиката сочи, че в рамките на тези три години броя на изоставените новородени се увеличил двойно – от 25 деца през 2004 година до 50 през 2007 година. От създаването си през 2007 година до настоящият момент, с помощта на направените дарения и контакти с частни лица и НПО от страната и чужбина, са подпомогнати над 30 деца и семейства, като някои от тях се подпомагат и проследяват в продължение на годините.

Една от основните цели на Сдружение „Да прегърнем дете“ е подкрепа на родилката в процеса на превенция на изоставянето, като и се предоставят бебешки дрешки, принадлежности от първа необходимост, млека, памперси, количка, креватче, ако няма от къде тя самата да си ги набави. Един от приоритетите на Сдружението е на родилката да се оказва помощ при отглеждането на новороденото и подкрепа от специалисти, за да може тя да започне работа и да отглежда детето си в семейна среда.

В настоящия момент Сдружение “Да прегърнем дете” участва като партньорска организация на Фондация „Искам бебе” в проекта „Национална програма за социална и психологическа адаптация на семейства с репродуктивни проблеми”. Осиновяването е една алтернатива за семействата, които не могат да имат деца, дори по пътя на инвитро оплождането. Една от целите на сдружението е работата с кандидат – осиновители и родители вече осиновили дете, чрез предоставяне на професионална консултация и подкрепа. 

Сдружение „Да прегърнем дете” работи активно и с “Център по професионално и кариерно развитие и Учебно-научна лаборатория по експериментална и професионална педагогика“. По силата на сключено споразумение лабораторията и сдружението работят по проекти и програми за работа с деца и семейства, чрез предоставяне от страна на лабораторията на студенти за извършване на безвъзмездна и доброволна дейност.

„Продължаваме активно да набираме средства, бебешки и детски дрешки, детски принадлежности и играчки в помощ на майки /семейства/, отказали се да оставят децата си за отглеждане в институция или за осиновяване”, сподели Екатерина Христова. Ето и страницата на сдружението във Фейсбук   https://www.facebook.com/DaPregrnemDete/