Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Сдружение „Да прегърнем дете“ помага на майки да не изоставят децата си

Статистиката сочи, че в рамките на три години броя на изоставените новородени се увеличил двойно - от 25 деца през 2004 година до 50 през 2007 година.

Три поредни години социалният работник на болницата Екатерина Христова, която работи по превенция на изоставянето, проследява броя и процесите при изоставените деца в „СБАЛАГ – Майчин дом“. Така се ражда идеята за създаването на Сдружение „Да прегърнем дете“. Статистиката сочи, че в рамките на тези три години броя на изоставените новородени се увеличил двойно – от 25 деца през 2004 година до 50 през 2007 година. От създаването си през 2007 година до настоящият момент, с помощта на направените дарения и контакти с частни лица и НПО от страната и чужбина, са подпомогнати над 30 деца и семейства, като някои от тях се подпомагат и проследяват в продължение на годините.

Една от основните цели на Сдружение „Да прегърнем дете“ е подкрепа на родилката в процеса на превенция на изоставянето, като и се предоставят бебешки дрешки, принадлежности от първа необходимост, млека, памперси, количка, креватче, ако няма от къде тя самата да си ги набави. Един от приоритетите на Сдружението е на родилката да се оказва помощ при отглеждането на новороденото и подкрепа от специалисти, за да може тя да започне работа и да отглежда детето си в семейна среда.

В настоящия момент Сдружение “Да прегърнем дете” участва като партньорска организация на Фондация „Искам бебе” в проекта „Национална програма за социална и психологическа адаптация на семейства с репродуктивни проблеми”. Осиновяването е една алтернатива за семействата, които не могат да имат деца, дори по пътя на инвитро оплождането. Една от целите на сдружението е работата с кандидат – осиновители и родители вече осиновили дете, чрез предоставяне на професионална консултация и подкрепа. 

Сдружение „Да прегърнем дете” работи активно и с “Център по професионално и кариерно развитие и Учебно-научна лаборатория по експериментална и професионална педагогика“. По силата на сключено споразумение лабораторията и сдружението работят по проекти и програми за работа с деца и семейства, чрез предоставяне от страна на лабораторията на студенти за извършване на безвъзмездна и доброволна дейност.

„Продължаваме активно да набираме средства, бебешки и детски дрешки, детски принадлежности и играчки в помощ на майки /семейства/, отказали се да оставят децата си за отглеждане в институция или за осиновяване”, сподели Екатерина Христова. Ето и страницата на сдружението във Фейсбук   https://www.facebook.com/DaPregrnemDete/