Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Спасиха живота на млада жена със задържана 7 дена плацента

Младата жена ражда мъртъв плод в общинска болница в провинцията. При раждането пъпната връв се къса и плацентата не пада

Специалистите от Университетската АГ болница „Майчин дом” спасиха матката на жена, която след раждането е задържала плацентата в организма седем дена.

Младата жена ражда мъртъв плод в общинска болница в провинцията. При раждането пъпната връв се къса и плацентата не пада. Лекарите предприемат консервативно поведение на изчакване и не махат плацентата, тъй като се съмняват, че тя е срасната към матката, а и няма обилно кървене, каквото се наблюдава обикновено в такива случаи.

На третия ден от престоя й в болницата се появяват данни за вътрематочна инфекция и лекарите искат помощ от изп. директор на „Майчин дом” проф. Златков, който взема решение жената да бъде преведена в университетската болница. Веднага е свикана ЛКК, на която се оформят две становища на специалистите. Първото е да се махне матката поради висок риск от обилно кървене на фона на септичното състояние на жената, а второто е да се направи опит за екстракция на плацентата оперативно по вагинален път с риск от перфорация и обилно кървене.

С трудната задача за изваждането на задържаната вече 168 часа плацента се заема националният консултант по АГ проф. Ангел Димитров. В неговите опитни ръце операцията преминава успешно. „Много трудно и на части вадихме плацентата близо час, за щастие без нито едно от споменатите рискове за усложнение и без да се налага кръвопреливане”, разказа проф. Димитров. По литературни данни такива случаи в медицината се срещат в 0,01% от ражданията и обикновено завършват с голяма кръвозагуба и премахване на матката. Дискутират се различни консервативни методи на поведение, но всеки случай е индивидуален и няма общо приета практика, допълни той. Обикновено подобни проблематични случаи се решават веднага след раждането поради риск за живота на жената и подобни случаи с толкова дълго задържана плацента са единични в медицинската практика.

Предполагаемата причина за конкретния случай са прекараните два аборта от пациентката и вероятната вътрематочна инфекция.