Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Стартира първата онлайн платформа в България за социалнозначими заболявания – Портал на пациента

В Аулата на Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в София днес беше официално открита по инициатива на Фондация „В помощ на здравето“, първата у нас онлайн платформа за информираност за най-разпространените социалнозначими заболявания – Портал на пациентаwww.portalnapacienta.bg. Основната мисия на платформата е, тя да бъде една отворена система, в която непрекъснато да се развиват нови теми, достижения в медицината, съвети към пациентите и близките им. В момента са разработени следните области: кардиология (сърдечна недостатъчност, хипертония), диабет (метаболитен синдром, преддиабет, диабет тип 1 и тип 2), щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза, репродуктивни проблеми), онкология (рак на дебелото черво, тумори на глава и шия, рак на женски органи), неврология (множествена склероза, паркинсон, епилепсия) и ревматология (болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, остеопороза).

Портал на пациента е предназначен, освен за хора, които страдат от заболяване в някоя от посочените области, но и за тези, които се грижат за тях, а съдържанието му е изцяло писано от професионален екип лекари, адаптирано е от здравни журналисти, пациентски организации и е одобрено от съответните научни дружества.

Инициаторът на портала Владимир Томов, председател на Фондация „В помощ на здравето“ и Национален алианс на хора с редки болести отбеляза, че се надяватази онлайн платфорама да помага освен на пациентите, но и на всички, които се грижат за тях,  защото освен засегнатите от заболяванията, да не забравяме и тези, които се грижат за член на семейството, за приятел, за колега. За тази цел има специално разработен бутон Грижа за пациента.

 

Портал на пациента официално е подкрепен от офиса на Световната здравна организация в България. Доц. Михаил Околийски, експерт Обществено здраве(СЗО), изрази надеждата си, че този портал ще бъде успешен и използван по предназначение от широката общественост, защото със съдействието на СЗО информацията в него ще бъде сериозна, адекватна и навременна“,освен това доц. Околийски допълни „пред себе си имам последното изследване на СЗО, според което българите се разболяватглавноот нездравословния си начин на живот. Последните данни сочат, че жените у нас пушат много повече от мъжете, а само 7% от българите спортуват, което води до затлъстяване и е един от рисковите фактори за развитие на социалнозначими заболявания, като диабет и кардиологични проблеми.

 

Националната здравноосигурителна каса също ще окаже активна подкрепа за развитието на онлайн платформата. Тя ще участва в създаването и списването на бутон „Пътя на пациента“ за различните направления в сайта. „Дойде време за портал, в който да се предоставя достоверна, проверена от лекари и пациенти информация, написана на достъпен език. Мисля, че е от особено значение всеки пациент да знае какво трябва да направи, когато е диагностициран, какви стъпки трябва да предприеме, за да получи своевременно своето адекватно лечение. Този портал ще бъде надежден източник на полезна информация. Бих искала да подчертая, че през годините сме утвърдили трайна тенденция за сътрудничество с пациентските организации при решаване на проблемите им на различни нива на здравната система. Последният ни малък успех по пътя на усъвършенстване на системата е облекчаването на режима за предписване на терапия с биологични лекарствени продукти – стъпка, постигната след разговори с пациентски организации на ревматологично болните“, каза Багряна Маркова, пресаташе на НЗОК.

 

 

Едни от партньорите на Портал на пациентае Българско академично дружество по трудова медицина, председателят му проф. д-р Невена Цачева обърна внимание върху проблема, „че е висок рискът от заболяване на медицинските работници, поради различни рискови фактори, с които всекидневно те се сблъскват“.

Официалното откриване на портала завърши с думите на Мария Силяновска от Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ): „Загубихме доверието между лекар и пациент поради многото невярна информация в интернет пространството. Светът е коренно различен отпреди 20, както и отпреди 5 години. Попадаме на всякаква информация, а тя трябва да бъде базирана на медицински доказателства, както и да отразява най-новите медицински постижения. Навременно изградена е новата платформа Портал на пациента, пожелаваме й успех в полза на пациентите и техните лекуващи лекари, както и за всички, които се грижат за болен човек.“

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” също е един от многото партньори на портала към момента.