Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

Столична община и трите големи АГ болници в София стартират кампания за безплатни прегледи на миома на матката

Това е първият съвместен скринингов проект за изследване на заболяването у нас

За първи път в България трите големи акушеро-гинекологични болници в столицата се обединяват в съвместна информационна кампания за безплатни прегледи на жени с миома на матката. Инициативата за първия скринингов проект за миомна болест се провежда под егидата на Столична община с личната подкрепа на кмета Йорданка Фандъкова, като събира за първи път в обща кауза трите водещи АГ болници у нас – общинските I-ва САГБАЛ „Св. София“, II-ра САГБАЛ Шейново и университетската акушеро-гинекологична болница СБАЛАГ „Майчин дом“, която е под юрисдикцията на Министерството на здравеопазването.

„За нас превенцията и профилактиката са водещи, а жените в нашия град заслужават да бъдат информирани и да получават помощ в лечението на едно от най-често срещаните гинекологични заболявания,“ заяви кметът Фандъкова. В рамките на един месец, след края на грипната епидемия на 5 февруари, трите болници ще провеждат безплатни прегледи и консултации, като записванията вече са възможни, заяви директорът I-ва САГБАЛ „Св. София“ д-р Гергана Коларова.  Прегледите ще се извършват само с предварително записване. Те са предназначени за жени с изразен рисков фактор – пациентки с поставена диагноза миома, както и такива, които вече са претърпели лечение или са в рисковата група на нераждали жени на възраст между 35 и 40 години, подчерта тя.

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. По данни на Националния център по Обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването годишно у нас с тази диагноза се хоспитализират над 5200 жени. Миомите на матката най-често се лекуват оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за отстраняване на органа (хистеректомия). 

„Миомата е доброкачествен тумор и не е причинител, нито първо проявление на рак. Не всяка миома трябва да се оперира и не всяка матка с миома трябва да се отстранява. Важно е жените да знаят, че миомата не е симптом за предраково състояние и че може да се лекува не само оперативно, но и медикаментозно,“ заяви инициаторът на кампанията проф. д-р Иван Костов,  директор на „Майчин дом“.

За момента няма статистическа информация за броя проведени операции на миома на национално ниво, но обобщените данни на трите най-големи АГ болници в столицата показват, че средно всяка десета гинекологична операция там е поради миома, а годишно над 400 от оперираните там жени губят своя детероден орган в следствие на тази диагноза.

„Лекуването на миома е като редене на пъзел,“ заяви ръководителят на II-ра САГБАЛ Шейново д-р Румен Велев. Той подчерта, че заболяването е многолико, може да съществува без симптоми, както и да има тежки проявления, а лечението трябва да се съобрази с редица фактори, индивидуални за всяка жена.

Възможността жени с миома на матката да се лекуват в амбулаторни условия би допринесло за съхраняване на детеродната способност на жените, особено важно за България в години на ясно очертаваща се демографска криза. Изчислено е, че ежегодно в ЕС се провеждат близо 300 000 хирургични интервенции по повод миома, от които с отстраняване на органа (хистеректомия) са свързани 230 000 операции. 

 

Записванията за безплатни прегледи вече са възможни чрез контактите на всяка от болниците, които участват в кампанията.

СБАЛАГ „Майчин дом“ – 02/ 917 24 42

I-ва САГБАЛ „Св. София“ – 02/447 02 76

II-ра САГБАЛ „Шейново“ – 02/965 94 70

Кампанията се подкрепя от фармацевтична компания Гедеон Рихтер -България.