Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

Университетска акушеро-гинекологична болница
„Майчин дом“

МЕНЮ

УНИКАЛНА АКЦИЯ ПО ТРАНСПОРТИРАНЕТО НА 3-МЕСЕЧНО МОМИЧЕНЦЕ В КУВЬОЗ ОТ СБАЛАГ „МАЙЧИН ДОМ“ ДО ФРАНЦИЯ

Бебе на „Майчин дом“ успешно кацна в Париж след транспортирането му с военния самолет „Спартан“ в условията на пандемия

В понеделник, 12 октомври, с военния самолет „Спартан“ и екип на СБАЛАГ „Майчин дом“ на борда 3-месечно момиченце беше транспортирано, в кувьоз с апаратура за непрекъсната дихателна вентилация, до Франция. Момиченцето е родено с рядкото генетично заболяване Вроден хиповентилационен синдром, който се отличава с дихателни проблеми по време на сън –  когато детето напълно спира да диша. Становището на експертна комисия от „Майчин дом“, която разглежда случая, определя необходимостта от транспортиране на детето към френската болница „Робер Дебре“ и техният специализиран Институт за контрол на дишането. В Париж родителите ще преминат специален курс на обучение как да бъде обслужвани специфичните потребности на бебето и да се използва неинвазивна техника и апаратура за поддържане на дишането.
Екипът на Интензивното отделение на Клиника по Неонатология, който придружава 3-месечното момиче, включва д-р Анета Попиванова и акушер Камелия Спасова, като цялата операция по организацията и обезпечаването с медицинската апаратура за транспорт е ръководена от проф. д-р Боряна Слънчева.

По думите на изпълнителния директор проф. д-р Иван Костов сложната медицинска акция между СБАЛАГ „Майчин дом“, Министерство на здравеопазването, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи ще завърши успешно след около месец, когато момиченцето се прибере благополучно в България. Специфичната транспортна акцията е първата с такъв мащаб в условия на пандемия, реализирана с екип на най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в България „Майчин дом“. Проф. д-р Костов подчертава сложността на координацията и изказва благодарността си за активната подкрепа и съвместните усилия на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и Министерството на външните работи.