БГ | EN

Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”Четири болници спасяват простреляна родилка и бебето й

09.05.2016


По повод случая с простреляната бременна жена от Скравена, ръководството на Университетската АГ болница „Майчин дом” уточнява, че състоянието на 26-годишната жена е стабилно, но все още има рискове от различни усложнения.

На простреляната на връх Гергьовден пациентка по спешност в Ботевград е направена операция за спиране на кръвотечението в корема, след което е насочена от МЗ към Майчин дом, където проф. Ангел Димитров извършва Цезаровото сечение. Заедно с него в залата са и д-р Ивет Райчева, д-р Васил Василев, акушерка Екатерина Стаменова, анестезиолог д-р Елена Георгиева, акушерка Жени Милева и неонатологът д-р Хитрова. Новороденото е момиченце с тегло 2250 гр. Поради липса към онзи момент на данни за вида на оръжието, обема на пораженията и местонахождението на проектила, към екипа се присъединява и хирургът от ВМА д-р Димов.

За огромна изненада на лекарите проектила, в случая сачма, освен матката е пронизал левия крак, лявата ръка и основата на носа на бебето. Направената рентгенова снимка установява, че сачмата се е разположила вътречерепно под костите на челото. След консултация с колегите от „Пирогов” новороденото е преведено за последващо лечение.

Тежкият инцидент на този етап е овладян благодарение на доброто взаимодействие между четирите болници, за което принос имат всички дежурни екипи, осигурили необходимата логистика, заяви изп. директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков.

Полагат се всички интензивни грижи за стабилизиране на майката и бебето.